Ελλάδα

«Κόβουν» φροντιστήρια γιατί δεν βγαίνουν: Γονείς σε απόγνωση στο παραπέντε της σχολικής χρονιάς

«Κόβουν» φροντιστήρια γιατί δεν βγαίνουν: Γονείς σε απόγνωση στο παραπέντε της σχολικής χρονιάς
Καθυστέρηση στην πληρωμή των διδάκτρων στα φροντιστήρια, αλλά και μείωση των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, παρατηρείται και φέτος.

Οι χαμηλοί μισθοί, η γενικότερη ακρίβεια και τα πάγια έξοδα που συνεχώς αυξάνονται οδηγούν τις οικογένειες σε ένα αδιέξοδο, που επηρεάζει αισθητά την καθημερινότητα των παιδιών τους.

Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων είναι προβληματισμένοι και ανήσυχοι καθώς όπως λένε στο dnews ενώ τα τελευταία χρόνια βλέπουν στο τέλος του μήνα πολλούς γονείς να είναι απελπισμένοι καθώς αδυνατούν να πληρώσουν στην ώρα τους την μηνιαία δόση, αυτή τη χρόνια τα προβλήματα ξεκινούν από την αρχή της σεζόν.

Οι γονείς από τη μεριά τους νιώθουν πιεσμένοι κάθε χρόνο τετοιο καιρό που ξεκινούν οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών με αποτέλεσμα κάποιοι να μειώνουν τις ώρες των φροντιστηρίων, και άλλοι να αναγκάζονται να τα σταματούν.

«Δεν υπάρχει ζήτηση όπως τα προηγούμενα χρόνια», δηλώνει ιδιοκτήτρια κέντρου μελέτης στο Dnews και συνεχίζει. «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Παλαιότερα κλείναμε για τη νέα σεζόν απο το καλοκαίρι. Σήμερα ο αριθμός των παιδιών συνεχώς μειώνεται και όσοι γονείς τα φέρνουν είτε μας ζητούν καλύτερες τιμές ή μεγαλύτερο περιθώριο στις ημερομηνίες των , πληρωμών, είτε κόβουν ώρες. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, όλα συνδέονται μεταξύ τους σαν ένα ντόμινο. Είναι λογικό με αυτά τα έξοδα που έχει ο κόσμος να μην μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω για το παιδί του. Αυτό βέβαια έχει μεγάλο αντίκτυπο και στις επιχειρήσεις μας αφού και εμείς με την σειρά μας εάν δεν έχουμε εισόδημα δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις δικές υποχρεώσεις».

Γονείς μαθητών μιλούν στο Dnews και εξηγούν πως βρίσκονται με δεμένα τα χέρια καθώς τα χρήματα που λαμβάνουν είναι πολύ λιγότερα από αυτά που πρέπει να ξοδέψουν.

«Λόγω της οικονομικής κατάστασης το παιδί πηγαίνει μόνο στο ολοήμερο, για να προετοιμαστεί όσο μπορεί για την επόμενη ημέρα», σημειώνει ο κ. Παναγιώτης πατερας ενός 10χρονου κοριτσιού. «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να το στείλουμε σε κάποιο φροντιστήριο ή κέντρο μελέτης. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες όπως τα αγγλικά και τα γαλλικά όπου τα κάνει και αυτά στο σχολείο. Έστελνα την μικρή για πιάνο που της αρέσει αλλά φέτος το κόψαμε γιατί στοίχιζε 80 ευρώ το μήνα για τέσσερα μαθήματα».

Ο κ. Σπύρος καθηγητής φιλολογίας σε φροντιστήριο αναφέρει στο Dnews πως 9 στους 10 γονείς καθυστερούν τα δίδακτρα.

«Οι ίδιοι μας λένε ότι εξαιτίας των χαμηλών μισθών και των υπολοίπων μηνιαίων εξόδων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πληρωμές. Άλλοι γονείς, τα βρίσκουν ακριβά με αποτέλεσμα είτε να μειώνουν τις ώρες που πηγαίνουν στο φροντιστήριο τα παιδιά τους, είτε να τα σταματούν».

Η κα. Ευγενία μητέρα ενός εφήβου λέει πως μόνο για ιδιαίτερα μαθήματα χρειάζεται 400 ευρώ το μήνα. Η ίδια, φέρνοντας ως παράδειγμα καθηγητή που έλειπε δυο εβδομάδες για να μαζέψει έλειψες, περιγράφει στο Dnews, πως οι τραγικές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία δεν τους αφήνει άλλη επιλογή.

«Ο γιος μου πηγαίνει δυο ώρες την ημέρα φροντιστήριο που σημαίνει 20 ευρώ την ημέρα και αυτό είναι ειδική τιμή. Δηλαδή το μήνα μόνο για τα μαθήματα πρέπει να δίνουμε 400 ευρώ. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί στέλνουμε τα παιδιά μας στο φροντιστήριο. Πως να μην τα στείλουμε όταν στα σχολεία δεν υπάρχουν καθηγητές και κάποιοι από αυτούς που διδάσκουν προχωρούν πολύ γρήγορα την ύλη των μαθημάτων με συνέπεια πολλά παιδιά να μένουν πίσω στην μάθηση. Για παράδειγμα στο σχολείο του γιου μου, πέρσι τον Δεκέμβριο, ο μαθηματικός έλλειψε για δύο εβδομάδες διότι πήγε στο χωριό του να μαζέψει ελιές. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας. Είναι απαράδεκτα και αδιανόητα».