Οικονομία

Προεκλογικό ρουσφέτι στη Νάξο από τον κ. Βρούτση

Προεκλογικό ρουσφέτι στη Νάξο από τον κ. Βρούτση Προεκλογικό ρουσφέτι στη Νάξο από τον κ. Βρούτση
Προεκλογικό ρουσφέτι στη Νάξο από τον κ. Βρούτση Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με τη βοήθεια του διοικητή του ΟΑΕΔ, Θεόδωρου Αμπατζόγλου, επιδιώκει να παραχωρήσει «εν κρυπτώ» στο δήμο Νάξου, τόπο καταγωγής του, πέντε αγροτεμάχια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, καθώς υπάρχει σχετική εισήγηση.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, καταγγέλλει με επίσημη ανακοίνωση το γεγονός, κάνοντας λόγο για «προεκλογικό ξεπούλημα» ενός οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 21.110, 39 τ.μ., το οποίο είχε αγοραστεί το 2007 από τον Ο.Ε.Κ., με σκοπό την ανέγερση εργατικών κατοικιών και είχε κοστίσει 761.364 ευρώ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι για την παραχώρηση αυτή δεν προβλέπεται κανένα αντίτιμο, αλλά δίδεται ως δώρο στην εκλογική περιφέρεια του Υπουργού Εργασίας. O δήθεν σκοπός της παραχώρησης αφέθηκε να διαρρεύσει από το περιβάλλον του Διοικητή του ΟΑΕΔ ότι είναι η ανέγερση σχολείου. Στην εισήγηση, όμως, χρησιμοποιείται η προσεκτική διατύπωση περί ανέγερσης ''σύγχρονων διδακτηρίων'' και ''αθλητικών εγκαταστάσεων'', ενώ καμία αναφορά δε γίνεται στο δημόσιο χαρακτήρα αυτών. «Ας γνωρίζουν οι εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος», σημειώνει το σωματείο των εργαζομένων, «ότι κάθε άλλο παρά μας έχουν πείσει για τις προθέσεις τους».

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το σχετικό έγγραφο Δημάρχου Νάξου και μικρών Κυκλάδων, πάνω στο οποίο βασίζεται η εισήγηση, έχει αρ. πρωτ. 3737/ 16.01.2015 και η εισήγηση κοινοποιήθηκε αυθημερόν στα μέλη του Δ.Σ., ως θέμα για τη συνεδρίαση της Τρίτης 20.01.2015. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ σημειώνουν ότι  «θα πρέπει να πιστέψουμε ότι μέσα σε μερικές μόνο ώρες μελετήθηκε, συντάχθηκε, καθαρογράφτηκε και κατατέθηκε η εισήγηση!»

«Στην εισήγηση επιχειρείται να φανεί ως νόμιμη η διαδικασία του ξεπουλήματος, μέσα από αβάσιμους, νομιμοφανείς ισχυρισμούς. Στη λογική αυτή, γίνεται μνεία και στο Ν. 2956/2001, άρθρο 44, προκειμένου να αποτελέσει επιχείρημα υπέρ της παραχώρησης γεωτεμαχίων ιδοκτησίας Ο.Ε.Κ. για την ανέγερση σχολικών συγκροτημάτων. Με την ουσιαστική διαφορά, όμως, ότι ο συγκεκριμένος νόμος αφορά αποκλειστικά στην παραχώρηση ενός μέρους του οικοπέδου για την ανέγερση δημόσιων σχολικών συγκροτημάτων εντός των οικισμών του Ο.Ε.Κ., προϋποθέτει, δηλαδή, την ανέγερση εργατικών κατοικιών.» Το σωματείο των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ θεωρεί ότι η αναφορά σε αυτόν το νόμο, «γίνεται εσκεμμένα, με σκοπό να παραπλανήσει τα μέλη του Δ.Σ. και να εκμαιεύσει τη θετική ψήφο τους, υπονοώντας, ψευδώς, ότι και ο Ο.Ε.Κ. ακολουθούσε παρόμοια τακτική παραχώρησης της περιουσίας του.»