Οικονομία

Βάρος στην ενίσχυση των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από το ΥΠΕΝ

Βάρος στην ενίσχυση των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από το ΥΠΕΝ
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επιταχύνει τις διαδικασίες για την ενίσχυση των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στο ελληνικό ηλεκτρικό δίκτυο, μέσα από fast track διαδικασίες

Η πρωτοβουλία αυτή συμπίπτει με την αύξηση της προβλεπόμενης ισχύος στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το νέο ΕΣΕΚ, ο στόχος για τις μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας για το 2030 αυξάνεται στα 4,325 GW, έναντι των 3,1 GW που είχαν προβλεφθεί στο προηγούμενο σχέδιο, το οποίο υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, η ισχύς των σταθμών αντλησιοταμίευσης μειώνεται στα 1,745 GW από 2,2 GW. Το ΥΠΕΝ στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των συστημάτων αποθήκευσης και αντλησιοταμίευσης τα επόμενα 20 χρόνια, με στόχο να φτάσουν τα 12 GW και 17,48 GW αντίστοιχα έως το 2050.

Το φθινόπωρο, το ΥΠΕΝ θα παρουσιάσει ένα νέο πλαίσιο για την ταχεία αδειοδότηση αυτόνομων συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών και για την προσθήκη μονάδων αποθήκευσης σε υφιστάμενα φωτοβολταϊκά πάρκα. Αυτά τα έργα, συνολικής ισχύος περίπου 2 GW, θα υλοποιηθούν χωρίς οικονομική ενίσχυση και με προτεραιότητα στη σύνδεση στο δίκτυο για τα έργα που θα ολοκληρωθούν γρηγορότερα.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου ισχύος για νέα έργα standalone μπαταριών, ώστε να διασφαλιστεί η ιδιοκτησιακή διασπορά και ο ανταγωνισμός στην αγορά.

Η ενίσχυση της αποθήκευσης ενέργειας στοχεύει στην αντιμετώπιση των αυξημένων περικοπών ενέργειας κατά τις ώρες υπερπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, οι περικοπές πράσινης ενέργειας το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 ανήλθαν στις 430 GWh, σχεδόν διπλάσιες από τις 228 GWh που καταγράφηκαν το 2023. Με την προσθήκη νέων φωτοβολταϊκών έργων 1,5 GW τον Οκτώβριο, αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις στις περικοπές ενέργειας το φθινόπωρο.