Οικονομία

ΑΑΔΕ: Σε 130 ημέρες κρίνονται οι στόχοι του 2024

ΑΑΔΕ: Σε 130 ημέρες κρίνονται οι στόχοι του 2024 Φωτογραφία: INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Η ΑΑΔΕ είχε θέσει ως στόχο τη συγκέντρωση 65,010 δισ. ευρώ.

Σε 130 ημέρες από σήμερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα προχωρήσει στον απολογισμό των δράσεων και των αποτελεσμάτων της για το έτος 2024, προκειμένου να αξιολογηθεί αν οι στόχοι που είχαν τεθεί έχουν επιτευχθεί με επιτυχία.

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης του επιχειρησιακού της σχεδίου θα βρεθεί η διασφάλιση των δημόσιων εσόδων, όπου η ΑΑΔΕ είχε θέσει ως στόχο τη συγκέντρωση 65,010 δισ. ευρώ. Θα εξεταστεί αν πραγματοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες 63.000 τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους φορολογούμενους, που είχαν ως σκοπό την ενίσχυση της οικειοθελούς συμμόρφωσης και την ενημέρωσή τους. Επίσης, θα ελεγχθεί αν επιτεύχθηκε ο στόχος της υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ από το 98% των ενεργών υπόχρεων, καθώς και αν κατατέθηκαν οι 6.000 επιπλέον δηλώσεις ΦΜΥ που αναμένονταν μετά από δράσεις της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης.

Η αποτίμηση θα περιλάβει τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπου αναμένεται να κριθεί αν η ΑΑΔΕ πέτυχε τις εισπράξεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ από το παλαιό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο και αν κατάφερε να εισπράξει το 32% από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος. Επιπλέον, θα εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των στοχευμένων δράσεων που είχαν σκοπό την είσπραξη 700 εκατ. ευρώ από μεγάλους οφειλέτες, καθώς και η επιτυχία των μέτρων για την είσπραξη τουλάχιστον 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με στόχο την εξυγίανση των οικονομικών υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.

Η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος αποτελεί επίσης βασικό τομέα που θα αξιολογηθεί. Η ΑΑΔΕ είχε προγραμματίσει 400 στοχευμένες επιθεωρήσεις σε χώρους παρασκευής, χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων, καθώς και 250 επιθεωρήσεις καυσίμων πλοίων. Θα διαπιστωθεί ακόμη, αν αυτές οι επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν όπως είχε προβλεφθεί και αν η ΑΑΔΕ κατάφερε να τηρήσει τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την εξέταση δειγμάτων και τον εντοπισμό παραβατικότητας σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές.

Επιπλέον, θα αξιολογηθεί η πρόοδος στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Η ΑΑΔΕ είχε θέσει ως στόχο την επιστροφή φόρων ύψους 6,588 δισ. ευρώ και την ολοκλήρωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών στο 95% των περιπτώσεων. Επίσης, θα εξεταστεί αν η εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω τηλεφωνικών αιτημάτων έγινε αποτελεσματικά, με στόχο την ικανοποίηση του 70% αυτών κατά την πρώτη επικοινωνία, και αν οι υποθέσεις ενδικοφανών προσφυγών εξετάστηκαν στο 87% των περιπτώσεων πριν από την προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία.

Τέλος, η αξιολόγηση θα περιλάβει την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού, όπου η ΑΑΔΕ είχε θέσει ως στόχο τη στελέχωση με 13.322 οργανικά υπηρετούντες έως το τέλος του 2024, καθώς και την εκπαίδευση τουλάχιστον του 20% του ανθρώπινου δυναμικού της. Επιπλέον, θα εξεταστεί η επιτυχία των ελέγχων για τον εντοπισμό ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων.

# TAGS