Οικονομία

Η αξία μιας μπάρας χρυσού αγγίζει πλέον το 1 εκατομμύριο δολάρια

Η αξία μιας μπάρας χρυσού αγγίζει πλέον το 1 εκατομμύριο δολάρια Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά 20% από την αρχή του έτους

Η αξία μιας μπάρας χρυσού αγγίζει πλέον το 1 εκατομμύριο δολάρια, καθώς το πολύτιμο μέταλλο σημειώνει συνεχώς αυξανόμενες τιμές, ξεπερνώντας τα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά. Μια τυπική μπάρα χρυσού, που ζυγίζει περίπου 400 ουγγιές, κοστίζει πλέον πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN.

Η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά 20% από την αρχή του έτους, φτάνοντας την περασμένη Παρασκευή στα 2.509,65 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ αργά χθες το βράδυ σημείωσε περαιτέρω άνοδο 0,74%, αγγίζοντας τα 2.560,10 δολάρια ανά ουγγιά.

Η ανοδική πορεία του χρυσού αντανακλά τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων του δολαρίου από τη Federal Reserve, η οποία αναμένεται να συζητήσει το θέμα στην επικείμενη συνεδρίασή της. Σύμφωνα με την CME Fedwatch, η αγορά θεωρεί πιθανό κατά 75,5% ότι θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους τόσο στη συνεδρίαση της Fed όσο και στη σύνοδο των κεντρικών τραπεζών στο Τζάκσον Χολ, όπου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αναμένεται να δώσει στίγμα για τις επόμενες κινήσεις. Η πορεία του χρυσού ενισχύεται επίσης από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές κρίσεις και τις αυξημένες αγορές από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως.

Αναλυτές όπως ο Τιμ Γουότερερ από την KCM Trade σχολιάζουν ότι ο χρυσός προσπαθεί εδώ και καιρό να διαπεράσει το ψυχολογικό όριο των 2.500 δολαρίων ανά ουγγιά. Κάποιοι ειδικοί προβλέπουν ακόμη και άνοδο της τιμής του χρυσού στα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά, εάν η αμερικανική οικονομία επιβραδυνθεί και τα επιτόκια μειωθούν περαιτέρω. Ο Κίλε Ρόντα από την Capital.com υπογραμμίζει ότι η μείωση των επιτοκίων, η αποδυνάμωση του δολαρίου, η συνέχιση των γεωπολιτικών κινδύνων και οι αυξημένες αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να ωθήσουν την τιμή του χρυσού ακόμη υψηλότερα.