Οικονομία

Προσεχώς προσωρινό «κούρεμα» αντικειμενικών αξιών σε 12 Δήμους

Προσεχώς προσωρινό «κούρεμα» αντικειμενικών αξιών σε 12 Δήμους
Το 2025 το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ετοιμάζει τη νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών για τα ακίνητα όλης της χώρα

Από τους 200 Δήμους που υπέβαλαν αίτημα για μείωση των αντικειμενικών αξιών, μόνο 12 έλαβαν έγκριση, και αυτό μόνο για 34 ζώνες εντός των ορίων τους, όχι για το σύνολο της επικράτειάς τους.

Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έκανε δεκτές τις ενστάσεις μόνο για αυτούς τους 12 Δήμους, και σύντομα θα εκδοθεί η απόφαση που θα καθορίζει τις νέες, μειωμένες τιμές για τα ακίνητα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επανεκτίμηση των αντικειμενικών αξιών δεν οδηγεί αυτόματα σε μείωση των τιμών, καθώς από το 2022 οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν σημειώσει σημαντικές αυξήσεις. Ο τελικός λόγος για τις αντικειμενικές αξίες στις ζώνες των 12 δήμων θα ανήκει στον Υπουργό, ενώ οι διορθώσεις δεν θα ισχύσουν αναδρομικά αλλά από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον εφετινό ΕΝΦΙΑ ή στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων μέχρι την εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης. Οι αλλαγές θα επηρεάσουν φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Μετά την μείωση έρχεται η ώρα της αύξησης

Ωστόσο, όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τόσο στους συγκεκριμένους Δήμους όσο και σε άλλες περιοχές, θα αντιμετωπίσουν αλλαγές το 2025, καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προετοιμάζει τη νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για όλη τη χώρα. Έτσι, η μείωση των αντικειμενικών αξιών για τους 12 Δήμους θα είναι προσωρινή, καθώς αναμένεται νέα αύξηση. Η επερχόμενη αύξηση θα είναι σημαντική, καθώς από την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών (με βάση τιμές αγοράς στα τέλη του 2020), οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο πάνω από 45% σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Οι 12 «τυχεροί» Δήμοι

Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι αντικειμενικές τιμές θα μειωθούν στις ακόλουθες ζώνες των 12 Δήμων:

ΣΤ’ του Δήμου Βριλησσίων
ΙΕ’ και ΙΘ’ του Δήμου Χαλανδρίου
Α’ των Αγίων Αναργύρων του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού
Β’ και Γ’ του Καματερού του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού
Ε’ του Δήμου Γλυφάδας
Ε’, Ζ’, Θ’, Ι’, ΙΑ’, ΙΒ’, ΙΓ’, ΙΕ’ και ΙΖ’ του Δήμου Πειραιά
ΙΒ’ του Δήμου Πύργου Ηλείας
Α' του Δήμου Ιθάκης (περιλαμβάνει όλη την πόλη)
Α’ του Δήμου Αστυπάλαιας (περιλαμβάνει όλη την πόλη)
Α’ των οικισμών Βωλάδας, Κυρά Παναγιάς, Μενεταί, Πύλαι, Σπόας, Θεολόγου και Κρεμαστής του Δήμου Καρπάθου (κάθε οικισμός είναι μία μόνο Ζώνη)
Α’ του Δήμου Καρπάθου (περιλαμβάνει όλη την πόλη)
Α’ του οικισμού Παστίδας του Δήμου Ρόδου (περιλαμβάνει όλο τον οικισμό)
Α’, Ε’, Ζ’ και ΣΤ’ του Δήμου Ρόδου
Α’ των οικισμών Εμπορειός και Πεδίον του Δήμου Σύμης (κάθε οικισμός είναι μία Ζώνη)
Δ’ του Λουτρακίου του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας.