Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Απο το θολό τοπίο στην χαοτική κατάσταση

ΣΥΡΙΖΑ: Απο το θολό τοπίο στην χαοτική κατάσταση
Σε ολοένα και πιο βαθιά κρίση και εσωστρέφεια μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οδεύοντας προς τη νέα εκλογή ηγεσίας του.

Μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από επικεφαλής του κόμματος το προηγούμενο σαββατοκύριακο, η πολιτική αντιπαράθεση για την καταλληλότητα ή μη του πρώην προέδρου έχει μετατραπεί τις τελευταίες μέρες σε μια νέα νομικού-καταστατικού χαρακτήρα σύγκρουση γύρω από το σε ποιόν ανήκουν τα κλειδιά της Κουμουνδούρου, τουλάχιστον μέχρι να πραγματοποιηθεί το Έκτακτο Συνεδριο στις αρχές Νοεμβρίου. Η, δε, πρωτοβουλία πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει την επιστροφή του στο γραφείο του έβδομου ορόφου δημιούργησε την Πέμπτη τεράστια ένταση, με αποτέλεσμα να τίθεται στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο διαγραφής του, αν συνεχίσει να αμφισβητεί τις αποφάσεις των οργάνων.

Η ευρεία πλειοψηφία που επιδιώκει ομαλές διαδικασίες

Σε αυτό το εξαιρετικά δηλητηριώδες και ρευστό κλίμα, λοιπόν, την ερχόμενη εβδομάδα θα επιχειρηθεί να ξεκαθαριστεί κάπως η κατάσταση μέσα στην οποία θα προχωρήσουν οι διαδικασίες έως την εκλογή νέου Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής στα τέλη Νοέμβρη. Τουλάχιστον αυτός μοιάζει να είναι ο σκοπός της ευρύτατης πλειοψηφίας που έχει διαμορφωθεί από αντικασσελακικούς και πρώην κασσελακικούς (οι οποίοι όλο και αυξάνονται...), από τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά έως την Όλγα Γεροβασιλη και τον Σωκράτη Φάμελλο, που επιθυμούν όσο γίνεται ομαλότερες διαδικασίες. Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να έχει ιδιαίτερα συγκρουσιακή διάθεση.

Τα 2 ερωτήματα για τον Κασσελάκη

Τα 2 βασικά ερωτήματα που υπάρχουν για την άμεση συνέχεια είναι τα εξής:

Α. Θα αποδεχθεί την καθαίρεση του ο Στέφανος Κασσελάκης ή αμφισβήτηση της απόφασης θα συνεχιστεί μέχρι τα πράγματα να φτάσουν στα δικαστήρια ή στη διαγραφή του ή και στα δύο ταυτόχρονα;

Β. Θα επιμείνει ο πρώην πρόεδρος στην πρόθεση που εξέφρασε την Πέμπτη να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ή θα παλινδρομήσει σε σκέψεις για ίδρυση νέου κόμματος ή ακόμη και απόσυρσης από την πολιτική;

Οι δύο κρίσιμες συνεδριάσεις

Οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη και της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο αναμένεται να δείξουν που πάνε τα πράγματα, ενώ παράλληλα είναι αρκετά πιθανό, αλλά όχι σίγουρο, την ερχόμενη εβδομάδα να έχουμε και την τοποθέτηση Κασσελάκη για τη δημοσιοποίηση προθέσεων του. Επίσης, θα συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως το αν το Έκτακτο Συνέδριο θα έχει και καταστατικό χαρακτήρα.

Εκεχειρία λόγω ΔΕΘ το διήμερο

Πάντως, μέσα στο τρέχον σαββατοκύριακο δεν πρέπει να αναμένεται κάτι θεαματικό, καθώς όλες οι πλευρές μοιάζουν διαλυμένες και η παρουσία του Νίκου Παππά στη ΔΕΘ, ως εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιβάλει άτυπη εκεχειρία. Επίσης, όπως ανέφεραν πηγές του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης δεν σκοπεύει να προσχωρήσει σε κάποια κίνηση αυτό το διήμερο.

Καμία πληροφορία για το διαβουλευτήριο Κασσελάκη

Άλλωστε, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται όντως στην τελική ευθεία για την οριστική του απόφαση δεδομένου ότι συνεχίζει να μην έχει καθημερινότητα διαρκών επαφών και συσκέψεων και ελάχιστοι φέρονται να επικοινωνούν μαζί του, ούτε καν οι περισσότεροι από τους βουλευτές που τον στηρίζουν. Παρόλα, αυτά δεν αποκλείεται οι διαβουλεύσεις του Στέφανου Κασσελάκη να λαμβάνουν χώρα σε εξαιρετικά περιορισμένο κύκλο μη κομματικών προσώπων.

NETWORK