Οικονομία

Νέα «όπλα» της ΑΑΔΕ για τα τιμολόγια

Νέα «όπλα» της ΑΑΔΕ για τα τιμολόγια
Με το νέο νομοσχέδιο που αφορά το «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποκτά διευρυμένες αρμοδιότητες για τον έλεγχο των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών.

Στόχος είναι η αποτροπή κακόβουλων πρακτικών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διαχείριση φορολογικών δεδομένων, και η ορθή διαχείριση των πληροφοριών που σχετίζονται με τη φορολογία.

Σύμφωνα με τη διάταξη, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αποκτά την αρμοδιότητα να καθορίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των οντοτήτων που εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης για τους ηλεκτρονικούς φορολογικούς μηχανισμούς. Η διάταξη περιλαμβάνει κατασκευαστές, εισαγωγείς, μεταπωλητές και εξουσιοδοτημένους τεχνικούς αυτών των συστημάτων. Επιπλέον, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ θα ορίζει τις διαδικασίες ελέγχου των στοιχείων λιανικής πώλησης και άλλων λογιστικών αρχείων που εκδίδονται και σημαίνονται μέσω των υπηρεσιών αυτών, αλλά και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να ανακληθεί η άδεια καταλληλότητας για την παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι εταιρείες που παρέχουν τεχνική υποστήριξη στα ηλεκτρονικά φορολογικά συστήματα θα πρέπει να διαβιβάζουν συγκεκριμένα στοιχεία παραστατικών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στη βάση αυτή ο Διοικητής της ΑΑΔΕ θα έχει την αρμοδιότητα να ορίζει συγκεκριμένους κλάδους δραστηριότητας στους οποίους οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα πρέπει να λαμβάνουν αυξημένα μέτρα δέουσας επιμέλειας. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στο να αποτρέψουν παραβιάσεις, παραποιήσεις ή επεμβάσεις στη λειτουργία των παρόχων αυτών.

Κατά το νομοσχέδιο, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, δύναται να καθορίζονται κλάδοι δραστηριότητας όπου οι πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα είναι υποχρεωμένοι είτε να προσφέρουν αποκλειστικά εμπορικά/λογιστικά προγράμματα διαχείρισης (ERP) που θα συνεργάζονται μόνο με το λογισμικό τους, είτε να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα δέουσας επιμέλειας για τις εταιρείες που κατασκευάζουν, αναβαθμίζουν, τροποποιούν ή υποστηρίζουν τεχνικά τα εν λόγω προγράμματα διαχείρισης. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι μέσω αυτών των προγραμμάτων επιτρέπεται η διάπραξη παραβιάσεων ή επεμβάσεων, οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα.