Πολιτική

Και τώρα... ραντεβού στις κάλπες, ολοκληρώθηκε η Κ.Ε. στο ΠΑΣΟΚ - Οι ομιλίες των υποψήφιων αρχηγών

Και τώρα... ραντεβού στις κάλπες, ολοκληρώθηκε η Κ.Ε. στο ΠΑΣΟΚ - Οι ομιλίες των υποψήφιων αρχηγών
Ολοκληρώθηκε η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στο ΣΕΦ, λίγες μέρες πριν τις εκλογές που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του κόμματος.

Τα χαρτιά τους άνοιξαν σήμερα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη ουσιαστικά «αντιπαραράθεση επιχειρημάτων» ενόψει του πρώτου γύρου των εσωτερικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου.

Χάρης Δούκας: «Η εκλογή προέδρου ΠΑΣΟΚ έχει Εθνικά χαρακτηριστικά»

DOUKAS186_2e667.jpg

Ο Χάρης Δούκας μίλησε το μεσημέρι της Κυριακής στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας το στίγμα της δικής του υποψηφιότητας.

«Αυτούς τους καιρούς δεν μας ταιριάζει η μικροψυχία. Οι κάλπες της 6ης Οκτώβρη έχει εθνικά χαρακτηριστικά και θα κρίνει αν η δημοκρατική παράταξη θα γίνει και πάλι πρωταγωνίστρια. Μαζί με την κοινωνία, όχι απλά στο όνομά της. Με γνήσιες πολιτικές θέσεις, για να εγγυηθεί ξανά το ΠΑΣΟΚ ότι κανείς δεν μένει πίσω», είπε ο Χάρης Δούκας και συνέχισε:

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης κοστίζουν ακριβά στην κοινωνία. Ο κύκλος της φθοράς τους ξεκίνησε και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να πρωταγωνιστήσει όταν η φθορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ραγδαία. Εμφανιστήκαμε ως εκκρεμές για να μην δυσαρεστήσουμε κανέναν. Το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπεται να βολεύεται. Δεν πείσαμε και οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες. Πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα για ένα νέο ξεκίνημα που χρειάζεται ο χώρος. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε βήμα το βήμα όταν η χώρα βυθίζεται. Χρέος μας να δημιουργήσουμε συνθήκες ανατροπής».

«Πρέπει να αποφασίσουμε επιτέλους με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεσμεύτηκε για τη δημιουργία Υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής. Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε σε μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες: την υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, την Ενέργεια, τη Στεγαστική Κρίση και την κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, παραθέτοντας τις προτάσεις του.

«Έκαναν το Ταμείο Ανάκαμψης mall και καζίνο. (...) Θα δώσουμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις. Θα κάνουμε ως οφείλουμε το τρίτο και μεγαλύτερο κύμα αποκέντρωσης για να πέσει η Δεξιά», είπε ο κ. Δούκας, ρίχνοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση και σημειώνοντας ότι η μάχη που δίνεται τώρα στο ΠΑΣΟΚ είναι η μάχη για την ανεξαρτησία και την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης.

Δείτε όλη την ομιλία του Χάρη Δούκα

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε

6309910_7d7fb.jpg

«Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε. Πλέον δεν μας τίθεται το ερώτημα με ποιον θα πάτε. Το ερώτημα πλέον είναι πότε το ΠΑΣΟΚ θα γίνει κυβέρνηση και θα στείλει τη ΝΔ στο σπίτι της» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατά την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ έριξε καρφιά σε όσους άνοιξαν θέμα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ.

Έστρεψε τα βέλη κατά όσων των αμφισβητούν σημειώνοντας ότι έθεσαν θέμα ηγεσίας δέκα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. «Ο λαός θα κρίνει αν αυτοί αγωνιούσαν για την πορεία της παράταξης» είπε.

«Δεν με πήρε ποτέ κανείς από το χέρι και δεν είχα ανάγκη να με κηδεμονεύσει. Δεν θα είμαι ποτέ διαχειρίσιμος. Λογοδοτώ μόνο στα μέλη της παράταξης και το λαό» ανέφερε.

«Κοπιάσαμε και αγωνιστήκαμε για να είναι σήμερα η προσδοκία του προοδευτικού κόσμου. Κοπιάσαμε για να ενισχύσουμε τη δύναμή μας, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτόνομος δημοκρατικό πόλος» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να εκπροσωπήσει τις αγωνίες και τα όνειρα του λαού βάζοντας τέλος στην αποτυχημένη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μπορεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση του τόπου» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε σε ενίσχυση του προοδευτικού μετώπου απέναντι στη ΝΔ

«Μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Όχι στο άγνωστο ρισκάροντας όσα πέτυχαμε. Άλμα με βάση τις αρχές μας, χτίζοντας και όχι αποδημώντας. Χωρίς διχόνοια και λαϊκισμό. Δεν υπάρχουν εύκολες υποσχέσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός αντιπολιτευτικός πόλος» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Διαμαντοπούλου: Χρειάζεται ένα Big Bang στο ΠΑΣΟΚ

diamantopoulou157_f4509.jpg

Την θέση ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα big bang καθώς, όπως υποστήριξε, δεν αρκούν απλές προσεγγίσεις εξέφρασε στην ομιλία της η Άννα Διαμαντοπούλου. 

Νωρίτερα η ίδια είχε σημειώσει: «Είμαστε πολιτικοί απόγονοι μιας ιστορικής παράταξης και αυτό είναι η μεγάλη ευθύνη μας. Πρέπει λοιπόν να προσελκύσουμε και να πείσουμε ό,τι σημαντικότερο έχει η ελληνική κοινωνία σήμερα. Σε αυτό τον αγώνα είμαστε και οι έξι σημαιοφόροι ώστε την επόμενη μέρα ο καθένας από την πλευρά του να βοηθήσει. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μικρό συγκροτημένο κόμμα και εξακολουθεί να μην είναι η εναλλακτική πρόταση. Ο κύκλος της κυβέρνησης κλείνει αλλά δεν φαίνεται το κόμμα που θα γίνει κυβέρνηση».

Γερουλάνος: Θα υπηρετήσω την ενότητα

6310005_1dad2.jpg

Με την «λαϊκη απαίτηση αλλαγής ηγεσίας» ξεκίνησε η τοποθέτηση του Παύλου Γερουλάνου:

«Πρέπει να εμπνεύσουμε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να πάνε στην κάλπη. Μένουν σπίτι και περιμένουν να δουν αν θα τους δώσουμε λίγη σιγουριά και μια σπιθαμή ελπίδας. Τώρα είναι η ώρα της αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα μας συγχωρεθεί αν δεν ανταποκριθούμε. Αυτή η προοπτική εξουσίας για το ΠΑΣΟΚ δεν έρχεται χωρίς προϋποθέσεις Απαιτεί αλλαγή λειτουργίας, και αλλαγή ηγεσίας».

Ανεφερόμενος στη δική του υποψηφιότητα ο κ. Γερουλάνος τόνισε: «Μπορώ να υπηρετήσω την ενότητα. Πιστεύω στη σύνθεση και τη δύναμη της συλλογικής δουλειάς. Από την πρώτη μέρα συγκρούστηκα αλλά πάντα πολιτικά και ποτέ προσωπικά».

Τόνισε πως «είναι βέβαια εφικτό το σενάριο της εξουσίας. Το έχουμε ξανά κάνει το 2008. Μέσα 18 μήνες πήραμε τις εκλογές από τη ΝΔ και την πήραμε με τη μεγαλύτερη διαφορά από το 1981. Αυτό μπορούμε να κάνουμε όταν συνδεόμαστε με τον ελληνικό λαό».

Νάντια Γιαννακοπούλου: Δεν μπορεί όταν βρέχει ψήφους, το κόμμα να μένει με 13% και να δηλώνει ικανοποιημένο

giannakopoulou098_545d8.jpg

Αμέσως μετά τον κ. Γερουλάνο, το λόγο πήρε η Νάντια Γιαννακοπούλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

Με αιχμές κατά των υποψηφίων της αλλά χωρίς να τους κατονομάζει προχώρησε η Νάντια Γιαννακοπούλου από το βήμα της Ανοιχτής Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο ΣΕΦ.

«Με γνωρίζετε πολύ καλά και πάρα πολλά χρόνια. Κατάθεσα την υποψηφιότητα μου για να εκφράσω τα προβλήματα της κοινωνίας και τα μηνύματα των πολιτών. Κατέθεσα την υποψηφιότητα μου για να ανοίξουμε τα όργανα μας. Κατέθεσα την υποψηφιότητα μου για να δείξουμε τα κυβερνητικά μας χαρακτηριστικά. Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να είναι τίποτα άλλο πέρα από προοδευτικό και πρωταγωνιστικό κόμμα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Φωτογραφίζοντας την Άννα Διαμαντοπούλου είπε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν έκλεισε ποτέ τον ιστορικό του κύκλο όπως κάποτε αποτυχημένα στο παρελθόν είχαν εκφράσει».

«Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την πολιτική του αυτοπεποίθηση. Να υπερασπιστούμε τις αρχές και τις αξίες μας και την ιστορική μας κληρονομιά. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και Ενωμένο που μάθαμε να υποτάσσουμε το «ΕΓΩ» μας και τις προσωπικές φιλοδοξίες. Να βγούμε μπροστά και να δώσουμε την μάχη. Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στον κόσμο και τους φίλους του», ανέφερε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Ο λαός θα αποφασίσει για το ποιο ΠΑΣΟΚ θέλουμε. Το δικό μας ΠΑΣΟΚ θα νικήσει ξανά. Το δικό μας ΠΑΣΟΚ θα νικήσει έναν ακόμα κ. Μητσοτάκη. Πάμε δυνατά, πάμε να τολμήσουμε. Να δράξουμε την ευκαιρία. Να δρέψουμε τους καρπούς αυτής της νέας ιστορίας», κατέληξε στην ομιλία της η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Κατρίνης: «Δεν σκοπεύω να αφομοιωθώ ή να προσχωρήσω σε επιλογές στασιμότητας και παρακμής»

6310308_bec54.jpg

Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για τη μεγάλη και την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις εθνικές εκλογές, συντηρώντας το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος, που υπάρχει για να διαιωνίζει την πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη».

Υπενθύμισε ότι είναι ο μοναδικός που μιλάει ξεκάθαρα για μια Μεγάλη Παράταξη που θα προκύψει με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με άνοιγμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Μια Μεγάλη Παράταξη που θα κυβερνήσει.

«Ξέρω ότι αυτή η άποψη ενοχλεί. Και μαζί ενοχλούν και αυτοί που τη διατυπώνουν, καθαρά και δυνατά.

Για αυτό και επιστρατεύτηκαν μηχανισμοί χειραγώγησης. Μηχανισμοί απαξίωσης της προσπάθειας μου, αφού ο κίνδυνος για τα μεγάλα συμφέροντα είναι η δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που δεν θα μπορούν να την ελέγξουν.

Ευτυχώς, στις 6 Οκτωβρίου θα ψηφίσουν και θα αποφασίσουν οι πολίτες, όχι οι δημοσκόποι, όχι τα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα.

Η ψήφος στις 6 Οκτωβρίου δεν είναι μόνο μια ψήφος για τη αναγέννηση και για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που θα κυβερνήσει αυτοδύναμα τη χώρα.

Είναι και μια ψήφος για την υπεράσπιση της αυτονομίας της πολιτικής από εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα. Και μαζί και της αυτονομίας του ίδιου του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Επισήμανε με έμφαση ότι :

-Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να περάσει ένα καθαρό μήνυμα: ότι δεν είναι ένα κόμμα με πρίγκιπες, τζάκια ή επιλογές που τις καθορίζουν συστήματα συμφερόντων.

-Υπάρχει μια λογική που θέλει να υπάρχουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που θέλει τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους να τους νέμονται 5 οικογένειες. Το ΠΑΣΟΚ ή θα συγκρουστεί με αυτές τις λογικές και καταστάσεις ή θα εγκλωβιστεί στο ρόλο του μικρομεσαίου κόμματος.

-Κάποιοι να λένε ότι θα κερδίσουν τον κ. Μητσοτάκη, στα λόγια βεβαίως. Να θυμίσω ότι τα ίδια έλεγε και ο κ. Κασελάκης και είδαμε ποια ήταν η εξέλιξη.

-Κάποιοι άλλοι αυτοπροβάλλονται και να παρουσιάζονται ως «Πρωθυπουργήσιμοι». Όσο ακούω όλα αυτά, τόσο ενισχύεται μέσα μου η αίσθηση ότι σε αυτή τη χώρα πρέπει να επιστρέψει η πραγματική πολιτική και μαζί της να επιστρέψει και η σοβαρότητα.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ηττηθεί από κάποιον που απλά λέει ότι μπορεί να τον νικήσει ή από κάποιον άλλο που θεωρεί τον εαυτό του Πρωθυπουργήσιμο.

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης θα φύγουν από την εξουσία όταν απέναντι τους βρεθεί μια ένα πραγματικό κόμμα εξουσίας με αξιόπιστα και άφθαρτα πρόσωπα. Μια μεγάλη παράταξη που θα στηρίξει τη μεσαία τάξη, θα μιλήσει για κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή εισοδήματος», τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στον υπαρκτό κίνδυνο σε ένα χρόνο από τώρα το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί στην ίδια ή και χειρότερη θέση.

«Αν δεν αλλάξουμε, αν δεν αντιληφθούμε ότι το αίτημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας είναι η Μεγάλη Παράταξη, τότε σε ένα χρόνο το πολύ θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Να συζητάμε δηλαδή τι φταίει και ορατό τον κίνδυνο να βρεθούμε σε πιο δυσμενή κατάσταση, αφού οι πολίτες δεν θα μας περιμένουν για πολύ ακόμα.

Το κενό που δημιουργείται από τη δική μας αδυναμία θα καλυφθεί από κάποιους άλλους και δεν εννοώ στον κεντροαριστερό χώρο. Τα παραδείγματα στην Ευρώπη είναι πολλά».

Επισήμανε επίσης ότι κάποιοι έχουν ξεχάσει ότι το πολίτευμα της χώρας είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, τονίζοντας:
«Χρειαζόμαστε ως ΠΑΣΟΚ μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία, αφού οι μεγάλες μάχες δίνονται - εκτός από το πεδίο της κοινωνίας - στο κοινοβούλιο.

Το πολίτευμα της χώρας, για όσους το έχουν ξεχάσει, είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και όχι Μιντιακή Δημοκρατία.

Και για να ξεκαθαρίζουμε: το αξίωμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπηρετηθεί με άλλους παράλληλους ρόλους, ειδικά όταν ζητάς από το 13% να μπορείς να διεκδικήσεις τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Εκτός, αν κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει άπλετος χρόνος για να γίνει το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας και οι πολίτες θα μας περιμένουν μέχρι να βαρεθούν τον κ. Μητσοτάκη και θα μας προτιμήσουν νομοτελειακά.

Άλλωστε, το είδαμε στην πράξη. Τι είδαμε; Ότι η φθορά της Νέας Δημοκρατίας και η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν οδήγησε σε ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ .

Όσοι θέλουν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ του 13 και του 15%, ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, όσοι θεωρούν ότι όλα είναι καλά, ας μην ψηφίσουν εμένα.

Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που δεν λέει και δεν θα λέει τίποτα για να μην ενοχλεί τους λίγους και τους ισχυρούς, ας μην ψηφίσουν εμένα.

Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που θα μετατραπεί σε δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη για να παραμείνει στην εξουσία, ας μην ψηφίσουν εμένα.

Δεν σκοπεύω ούτε να αφομοιωθώ ούτε να προσχωρήσω σε αυτές τις λογικές.

Ζητώ να είμαι η επιλογή αυτών που θέλουν ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Μεγάλης Παράταξης.

Ζητώ να είμαι η επιλογή αυτών που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στους Έλληνες».

Ο κ. Κατρίνης παρουσίασε επίσης το σχέδιο του για ένα ανοιχτό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τα μέλη του αλλά και μια δέσμη προγραμματικών προτάσεων που συνιστούν ένα πρόγραμμα ρήξης και ελπίδας.

Η συνεδρίαση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι έξι, Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν αναλυτικά τις προτάσεις τους για το πώς το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιστρέψει σε τροχιά εξουσίας, μπροστά στο κομματικό κοινό και να μετρήσουν «αντιδράσεις».

Στο τραπέζι επίσης, αναμένεται να πέσει και το αν και πότε θα γίνει ντιμπέιτ των έξι υποψηφίων.