Οικονομία

Ενοίκια χωρίς φόρο για να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα

Ενοίκια χωρίς φόρο για να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
Στο καλάθι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αναμένεται να ενταχθεί το μέτρο της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν κλειστά διαμερίσματα και θα τα ανοίξουν για μακροχρόνια μίσθωση.

Το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο αποτελεί μέρος του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, στοχεύει στο να αυξήσει την προσφορά κατοικιών στην αγορά, μειώνοντας τις τιμές των ενοικίων.

Η απαλλαγή από τον φόρο θα ισχύει για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπως δύο ή τρία χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες θα ανοίξουν τα κλειστά τους διαμερίσματα για μακροχρόνια μίσθωση.

Παράλληλα, το μέτρο θα συνοδευτεί από την αύξηση της επιδότησης για την ανακαίνιση κλειστών διαμερισμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω». Το εισόδημα από ενοίκια σήμερα φορολογείται από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ. Για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής ανέρχεται στο 35%, ενώ για ποσά άνω των 35.001 ευρώ, ο φόρος είναι 45%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα συνολικά ετήσια εισοδήματα από ενοίκια στην Ελλάδα ανέρχονται σε 6,5 δισ. ευρώ, με το 80% των φορολογούμενων να δηλώνει εισοδήματα έως 5.000 ευρώ τον χρόνο και το 14% να δηλώνει από 5.000 έως 10.000 ευρώ.

Το μέτρο αναμένεται να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες να βγάλουν στην αγορά τα αχρησιμοποίητα ακίνητά τους, ενισχύοντας τη διαθεσιμότητα κατοικιών και συμβάλλοντας στη μείωση των ενοικίων σε μια περίοδο που η στεγαστική κρίση πιέζει τους πολίτες και τις τιμές των ακινήτων.