Οικονομία

Ψηφιακή κάρτα εργασίας για 1,5 εκατ. εργαζομένους από σήμερα

Ψηφιακή κάρτα εργασίας για 1,5 εκατ. εργαζομένους από σήμερα Φωτογραφία: SOOC/ GEORGE VITSARAS
Πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στην εστίαση και τον τουρισμό.

Από σήμερα, Τετάρτη, εφαρμόζεται πιλοτικά το μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση.

Έπειτα από αυτή την επέκταση, οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε συνολικά περίπου 1,5 εκατομμύριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Ήδη το μέτρο εφαρμόζεται σε περίπου 750.000 εργαζομένων τραπεζών, μεγάλων σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικών, εταιρειών security και ΔΕΚΟ. Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων υπολογίζεται σε 73.000.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 1η Μαρτίου 2025, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, «προκειμένου να δοθεί ικανός χρόνος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, χώροι εστίασης) να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και για να επιλυθούν οποιαδήποτε πρακτικά ζητήματα».

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως την πλήρη εφαρμογή του μέτρου θα διενεργηθούν διαδικτυακά σεμινάρια και ενημερωτικές δράσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε συνεργασία με εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών, έχει δηλώσει η Νίκη Κεραμέως.

«Από σήμερα επεκτείνουμε την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, προστατεύοντας ακόμη περισσότερους εργαζόμενους. Με το μέτρο αυτό, αφενός καταγράφονται οι πραγματικές ώρες εργασίας των εργαζομένων και αμείβονται για αυτές, αφετέρου είναι σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας«, δήλωσε η υπουργός Εργασίας.

Από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του μέτρου προκύπτουν σημαντικές αυξήσεις σε δηλωθείσες υπερωρίες στους ενταγμένους κλάδους, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας. Στα σούπερ μάρκετ παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση ύψους 61,2% στις δηλωθείσες υπερωρίες στα σούπερ μάρκετ, από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023.