Οικονομία

Τέλος τα νέα Airbnb σε 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας

Τέλος τα νέα Airbnb σε 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης τα κλειστά διαμερίσματα, ώστε αν αξιοποιηθούν να μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών.

Η κυβέρνηση προχωρά σε μια νέα προσέγγιση στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Οι νέες ρυθμίσεις εστιάζουν κυρίως στα κλειστά διαμερίσματα και τη βραχυχρόνια μίσθωση, με στόχο να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων και να μειωθούν οι πιέσεις στα ενοίκια.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εισάγει ένα διπλό σχήμα κινήτρων και αντικινήτρων, επικεντρωμένο κυρίως στα κλειστά διαμερίσματα, τα οποία, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, αν αξιοποιηθούν, μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών. Παράλληλα, οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν και τη ραγδαία ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με την πολιτεία να στοχεύει σε ένα καθαρό και διαφανές ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να δαιμονοποιηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία αποφέρει σημαντικά έσοδα τόσο στους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και στο δημόσιο. Ωστόσο, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των ενώσεων ιδιοκτητών, ανακοίνωσε ότι όσοι ιδιοκτήτες νοικιάζουν κλειστά διαμερίσματα, θα απαλλάσσονται από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια. Το ίδιο κίνητρο θα ισχύει και για όσους μετατρέπουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.

Από την άλλη πλευρά, οι συμβάσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω πλατφορμών θα υπόκεινται σε αυξημένο τέλος, ενώ θα απαγορευτούν οι νέες μισθώσεις στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον έναν χρόνο. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο χαρακτήρας των συνοικιών δεν πρέπει να αλλοιώνεται, ενώ υπογράμμισε πως το δικαίωμα στο κέρδος του ενός δεν πρέπει να εμποδίζει το δικαίωμα στη στέγη του άλλου.

Το αρμόδιο υπουργείο θα παρακολουθεί στενά το ισοζύγιο των μισθώσεων σε περιοχές όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισορροπία στην αγορά ακινήτων.