Οικονομία

Καμία αποζημίωση από το κράτος στα ανασφάλιστα ακίνητα

Καμία αποζημίωση από το κράτος στα ανασφάλιστα ακίνητα
Aπό το 2025 θα αυξηθεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ στο 20%, από το σημερινό 10%, για ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ που είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές.

Μέχρι την 1η Ιουνίου 2025, όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα υποχρεούνται να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών, διαφορετικά δεν θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος σε περίπτωση καταστροφής.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025, καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές σε όλα τα οχήματα ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης, με το κόστος αυτής της κάλυψης να εκτιμάται μεταξύ 7 και 13 ευρώ ετησίως.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι από το 2025 θα αυξηθεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ στο 20%, από το σημερινό 10%, για ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ που είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές.

Για ακίνητα με αξία μεγαλύτερη των 500.000 ευρώ, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στο 10%, ενώ και αυτά θα πρέπει να ασφαλιστούν έως την 1η Ιουνίου 2025, αλλιώς οι ιδιοκτήτες τους δεν θα δικαιούνται αποζημίωση από το κράτος. Επίσης, από την 1η Ιουνίου 2025, όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών.

Αυτές οι πρωτοβουλίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, καθώς και στην προστασία του κρατικού προϋπολογισμού από τις αυξημένες συνέπειες των φυσικών καταστροφών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα και ένταση. Πρόκειται για μέτρα που ακολουθούν τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και αποσκοπούν στη βελτίωση της διαχείρισης των κινδύνων που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές.