Οικονομία

Τι δεν άκουσαν οι συνταξιούχοι στις παροχές Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Τι δεν άκουσαν οι συνταξιούχοι στις παροχές Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
8 σημεία- αγκάθια για τους συνταξιούχους που μένουν ανοιχτά. Ποια ανοιχτά ζητήματα για τις συντάξεις έμειναν στο ράφι.

Παροχές που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων ακούστηκαν σπο τον πρωθυπουργό δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς. Μάλιστα οι πιο έντονες αντιδράσεις υπάρχουν για τα ζητήματα που εκκρεμούν και δεν άκουσαν τίποτα οι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα:

1) Αύξηση των συντάξεων: Θα είναι της τάξεως 2,2 – 2,5% και θα δοθούν με τις συντάξεις Ιανουαρίου 2025.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ετήσια αύξηση συντάξεων, η οποία εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους.

Σε περίπτωση που ο πληθωρισμός προσεγγίσει το 3% τότε η αύξηση δεν θα καλύψει τις εισοδηματικές απώλειες.

Αν πάλι κινηθεί γύρω στο 2%, τότε η πίεση που υφίστανται οι συνταξιούχοι θα περιοριστεί οριακά.

2) Προσωπική Διαφορά: Το μέτρο διατηρείται παρά τις αντιδράσεις των συνταξιούχων, με συνέπεια τουλάχιστον 670.000 να μην λάβουν την αύξηση.

3) Όσοι με μικτό μηνιαίο εισόδημα ή άθροισμα συντάξεων κάτω των 1.600 ευρώ λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς από 100 έως 200 ευρώ πάλι θα δυσκολευτούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά αφού θα πάρουν επίδομα 100 ή 200 ευρώ ετησίως!

4) Ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων: Δεν εξήγησε ο πρωθυπουργός γιατί δεν θα δοθεί η ειδική οικονομική ενίσχυση των 243 εκατομμυρίων ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, στους χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα έως 700 ευρώ, όπως έγινε πέρσι.
Πέρσι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 150 ευρώ ήταν και οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή – συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά κάτω των 10 ευρώ, που λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ (περίπου 1 εκατ. δικαιούχοι).

5) Περικοπές σε επικουρικές και σε δώρα: Σε εκκρεμότητα παραμένει η δικαστική διαμάχη για τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 370.000 οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αγωγές κατά του Δημοσίου.
Ακόμη κι αν οι συνταξιούχοι, δικαιωθούν, δεν υπάρχει κυβερνητική δέσμευση για την κάλυψη και των υπολοίπων με πολιτική απόφαση.

6) Επανυπολογισμός συντάξεων: Παραμένει σε εκκρεμότητα και αφορά σε 150.000 συντάξεις κύριες και επικουρικές με τα αυξημένα ποσοστά Βρούτση για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Παράλληλα, παραμένει και η εκκρεμότητα της καταβολής των ποσών που αναλογούν, σε όσους έχουν εργαστεί υπό καθεστώς παράλληλης ασφάλισης, άρα δικαιούνται προσαύξηση στη σύνταξή τους.

7) Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η οποία όχι μόνο δεν καταργείται, όπως ζητούν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, αλλά επιβαρύνει τουλάχιστον 500.000 συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ.Μάλιστα, η αναμόρφωση της εισφοράς, την οποία έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη επιβαρύνοντας περαιτέρω ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων. Θα υπάρξει αναμόρφωση στα κλιμάκια (σήμερα είναι 3-10% ανάλογα το ύψος του μηνιαίου εισοδήματος από συντάξεις), αφού το μέτρο που θα εφαρμοστεί πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

8) Συντάξεις χηρείας: «Παγωμένη» και η διευθέτηση του ακανθώδους ζητήματος της περικοπής των συντάξεων χηρείας για τους δικαιούχους του ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι είτε λαμβάνουν σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος είτε συνεχίζουν να εργάζονται.

Η περικοπή που έχει ήδη επιβληθεί στους συνταξιούχους χηρείας του Δημοσίου, όχι μόνο δεν καταργείται όπως ζητούν οι συνταξιουχικές οργανώσεις, αλλά θα επιβληθεί στους δικαιούχους του Ιδιωτικού τομέα αναδρομικά από το 2020.

Η μείωση των συντάξεων χηρείας θα παραπεμφθεί πάλι για τον επόμενο χρόνο αφού το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο.

Δύο λύσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για το καυτό θέμα των περικοπών στις συντάξεις χηρείας. Οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία- σύμφωνα με τον νόμο- θα χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35%). Η εν λόγω περικοπή εφαρμόζεται ήδη για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ και ακόμη δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με νομικούς, η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει τη ρύθμιση, καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αγρότες δικαστικά θα πρέπει να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.

Για την άμβλυνση των επιπτώσεων το υπουργείο Εργασίας εξετάζει δύο λύσεις:

-Πρώτον, ο δικαιούχος να επιλέγει την σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας. Έτσι θα μπορεί να επιλέξει την μείωση της μικρότερης σύνταξης.

-Δεύτερον, συζητείται το ενδεχόμενο η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι την αναλογική σύνταξη.