Οικονομία

Αύξηση 8,6% του μισθολογικού κόστους στο δεύτερο τρίμηνο 2024

Αύξηση 8,6% του μισθολογικού κόστους στο δεύτερο τρίμηνο 2024 Φωτογραφία: pexels fauxels
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τον τριμηνιαίο Δείκτη Μισθολογικού Κόστους για το σύνολο της οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους καταγράφει τη μεταβολή του ωρομισθίου ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, χωρίς εποχική διόρθωση ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, σημείωσε αύξηση κατά 8,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, έναντι αύξησης 4,8% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2023 με το 2022.

Με εποχική διόρθωση, αλλά χωρίς διόρθωση για τις εργάσιμες ημέρες, ο Δείκτης παρουσίασε αύξηση κατά 8,0% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023, έναντι αύξησης 5,7% την προηγούμενη χρονιά. Τέλος, με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, ο Δείκτης κατέγραψε αύξηση 8,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023, έναντι αύξησης 4,9% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2023 με το 2022.

Ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους αποτυπώνει τη μεταβολή του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις, παρέχοντας κρίσιμα δεδομένα για την οικονομική κατάσταση και τις τάσεις στην αγορά εργασίας. Μια αύξηση του δείκτη υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν περισσότερα για μισθούς ανά ώρα εργασίας, κάτι που μπορεί να αντανακλά αυξήσεις στους μισθούς, ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων ή πιέσεις από την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Παράλληλα, αποτελεί δείκτη που μπορεί να επηρεάσει τον πληθωρισμό. Όταν οι μισθολογικές αυξήσεις είναι υψηλές, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος.

Επιπλέον, οι αλλαγές στο μισθολογικό κόστος επηρεάζουν τις αποφάσεις για επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ παρέχουν σημαντική εικόνα για τις μακροοικονομικές συνθήκες και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

NETWORK