Οικονομία

Υποχρεωτική για τις ΕΠΕ η συμβολαιογραφική μεταβίβαση μεριδίων

Υποχρεωτική για τις ΕΠΕ η συμβολαιογραφική μεταβίβαση μεριδίων
Πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβεβαίωσε τη νομική υποχρέωση η μεταβίβαση μεριδίων σε εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) να πραγματοποιείται μέσω συμβολαιογραφικού εγγράφου, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της διαδικασίας για την αποτροπή απάτης και την ενίσχυση της διαφάνειας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η μεταβίβαση θεωρείται έγκυρη μόνο εάν ολοκληρωθεί με επίσημο συμβολαιογραφικό έγγραφο, το οποίο παρέχει επιβεβαίωση της μεταβίβασης, καταχωρείται σε δημόσιο μητρώο και εξασφαλίζει νομική σαφήνεια και ευθύνη.

Στην επίδικη υπόθεση, ο αιτών ζήτησε την αναδρομική καταχώριση της μεταβίβασης μεριδίων και της αποχώρησής του από την εταιρεία, στηριζόμενος σε πρακτικό εξώδικης επίλυσης διαφοράς του 2012, το οποίο είχε επικυρωθεί δικαστικά το 2013. Ωστόσο, το ΣτΕ αποφάσισε ότι η δικαστική επικύρωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν επιβάλλει στο Δημόσιο την υποχρέωση καταχώρισης της μεταβολής, καθώς το Δημόσιο δεν συμμετείχε ως διάδικος στην υπόθεση.

Η αρχική συμφωνία του 2008, η οποία είχε συνταχθεί με ιδιωτικό έγγραφο, δεν πληρούσε τις απαιτήσεις του συμβολαιογραφικού εγγράφου και, συνεπώς, κρίθηκε άκυρη. Η απόφαση του ΣτΕ αναγνωρίζει ότι μόνο οι συμβολαιογραφικές πράξεις έχουν νομική ισχύ για την καταχώριση μεταβολών στο φορολογικό μητρώο. Ως εκ τούτου, η φορολογική αρχή ενήργησε νόμιμα αρνούμενη την αναδρομική καταχώριση της μεταβίβασης και της αποχώρησης, αποδεχόμενη την ημερομηνία δημοσίευσης της συμβολαιογραφικής πράξης το 2014 ως ισχύουσα.

Η απαίτηση για τη χρήση συμβολαιογραφικών εγγράφων συμβάλλει σημαντικά στην αποτροπή απάτης για διάφορους λόγους. Το συμβολαιογραφικό έγγραφο παρέχει επίσημη επιβεβαίωση της μεταβίβασης, υπογεγραμμένη από συμβολαιογράφο, ο οποίος επιβεβαιώνει την ταυτότητα των μερών και τη γνησιότητα της υπογραφής τους, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες πλαστογράφησης ή παράνομων συμφωνιών. Επίσης, η καταγραφή του συμβολαιογραφικού εγγράφου σε δημόσιο μητρώο δημιουργεί μια επίσημη και προσβάσιμη καταγραφή της μεταβίβασης, καθιστώντας δύσκολη την κρυφή ή ψευδή μεταβίβαση μεριδίων.

Η χρήση συμβολαιογραφικού εγγράφου εξασφαλίζει νομική σαφήνεια και ευθύνη, καθώς ο συμβολαιογράφος αναλαμβάνει την ευθύνη για τη νομιμότητα της πράξης, μειώνοντας τις πιθανότητες δικαστικών ή νομικών αμφισβητήσεων. Τέλος, η απαίτηση για συμβολαιογραφικά έγγραφα ενισχύει τη διαφάνεια στις εταιρικές συναλλαγές, καθώς οι αλλαγές στις συμμετοχές των μελών καταγράφονται δημόσια, δίνοντας τη δυνατότητα σε επενδυτές, συνεργάτες και άλλους ενδιαφερόμενους να ελέγχουν τις πληροφορίες και να αποτρέπουν τις απόκρυφες ή ύποπτες ενέργειες.