Οικονομία

ΟΑΕΕ: Αρχίζει η καταβολή του επιδόματος μητρότητας

ΟΑΕΕ: Αρχίζει η καταβολή του επιδόματος μητρότητας ΟΑΕΕ: Αρχίζει η καταβολή του επιδόματος μητρότητας
ΟΑΕΕ: Αρχίζει η καταβολή του επιδόματος μητρότητας Υπογράφηκε στις 20 Ιανουαρίου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας στις ασφαλισμένες του ΟΑΕΕ

Στην απόφαση που υπογράφουν ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζεται ότι επίδομα είναι μηνιαίο, ύψους 150 ευρώ και χορηγείται για χρονικό διάστημα 4 μηνών.

12. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής προκαλείται ετήσια επιβάρυνση ύψους 1.800.000,00 € περίπου, η οποία θα καλύπτεται από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Λογαριασμού Παροχών σε Χρήμα του Ο.Α.Ε.Ε., KAE 0685, εντός του εγκεκριμένου από το εκάστοτε ΜΠΔΣ ορίου δαπανών για τα ασφαλιστικά ταμεία,

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας είναι η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας κατά την ημερομηνία του τοκετού. Επίσης, δεν θα πρέπει να δικαιούται η αιτούσα επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό. Για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας απαιτείται η υποβολή των εξής δικαιολογητικών:

α) Αίτηση της ασφαλισμένης στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).

β) Ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματοποίηση του τοκετού.

γ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 ότι δεν δικαιούται από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό επίδομα μητρότητας.


Η αρμόδια υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Ε. μετά τον έλεγχο των υποβληθέντων δικαιολογητικών και τη διαπίστωση πλήρωσης των ανωτέρω προϋποθέσεων, καταβάλλει στην ασφαλισμένη, εφάπαξ, το επίδομα μητρότητας, σύμφωνα με τα παραπάνω οριζόμενα.