Οικονομία

ΑΑΔΕ: Ενδεχόμενο ετήσιας παράτασης της θητείας Πιτσιλή

ΑΑΔΕ: Ενδεχόμενο ετήσιας παράτασης της θητείας Πιτσιλή Φωτογραφία: intime
Ο Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης της Ελλάδας από το 2016, πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο τέλος του έτους, καθώς η νομοθεσία δεν επιτρέπει τρίτη θητεία.

Η αρχική του θητεία ξεκίνησε όταν η ΑΑΔΕ λειτουργούσε ακόμη ως Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με τη μετεξέλιξή της να πραγματοποιείται το 2017. Τον Ιανουάριο του 2020, η θητεία του Πιτσιλή ανανεώθηκε για ακόμη πέντε χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας του έως και για έναν χρόνο, καθώς οι διαδικασίες για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή του νέου επικεφαλής της ΑΑΔΕ δεν έχουν ακόμα προχωρήσει. Αν και τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί, αν αποφασιστεί η παράταση, θα απαιτηθεί τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ο Γιώργος Πιτσιλής γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1975 και είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με εκτενή εμπειρία στον τομέα του φορολογικού δικαίου, καλύπτοντας το ελληνικό, διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι απόφοιτος του Κλασσικού Λυκείου Αναβρύτων και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε και μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο. Έχει, επίσης, αποκτήσει DEA Φορολογικού Δικαίου από το Πανεπιστήμιο Pantheon-Sorbonne (Paris I). Μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ διαθέτει και γνώσεις Γερμανικών. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.