Οικονομία

Η συμφωνία Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

Η συμφωνία Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Η συμφωνία Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη αφορά σε τρία κύρια σημεία που περιλαμβάνουν την ανάκτηση εσόδων από τον ΑΔΜΗΕ, την παράταση της εγγυημένης απόδοσης κεφαλαίου και τον ισόποσο επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου.

Σε συμφωνία για τα βασικά σημεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου κατέληξαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης, με τη Λευκωσία να αναλαμβάνει τη δέσμευση για συμμετοχή της χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.

Η συμφωνία αφορά τρία κύρια σημεία που περιλαμβάνουν την ανάκτηση εσόδων από τον ΑΔΜΗΕ, την παράταση της εγγυημένης απόδοσης κεφαλαίου και τον ισόποσο επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) αναμένεται να εγκρίνει αύριο αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτές περιλαμβάνουν την ανάκτηση από τον ΑΔΜΗΕ ποσού 125 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής, με το ποσό να επιμερίζεται σε 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επίσης, προβλέπεται παράταση της προνομιακής απόδοσης κεφαλαίου για 17 χρόνια, αντί για 12 που προβλεπόταν αρχικά. Παράλληλα, υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει και η απόφαση για την ανάληψη 50%-50% του γεωπολιτικού ρίσκου σε περίπτωση εμπλοκής του έργου.

Η Αθήνα προσδοκά στην οριστικοποίηση των υπογραφών της συμφωνίας μετά τις εγκρίσεις. Η συμμετοχή της Λευκωσίας στο μετοχικό κεφάλαιο, σύμφωνα με την κυπριακή προεδρία, θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τρίτα κράτη για τη σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού.

Παρά την αισιοδοξία για την έκβαση της συμφωνίας, δεν υπάρχει ακόμα βεβαιότητα αν θα εγκριθεί το αίτημα της κυπριακής πλευράς για επιμερισμό του πρόσθετου κόστους, σε περίπτωση υπέρβασης των 1,94 δισ. ευρώ, στους καταναλωτές των δύο χωρών.

Πάντως οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την πολιτική τους δέσμευση για την υλοποίηση του έργου, τονίζοντας τη στρατηγική και οικονομική του σημασία.