Οικονομία

Γιατί αποκλίνουν οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης μεταξύ κύριων και επικουρικών συντάξεων

Γιατί αποκλίνουν οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης μεταξύ κύριων και επικουρικών συντάξεων
Η απόκλιση στις ληξιπρόθεσμες συντάξεις μεταξύ κύριων και επικουρικών οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με τις διαφορετικές διαδικασίες, τη χρηματοδότηση και τη διαχείριση των δύο αυτών συστημάτων.

Σημαντική μείωση κατέγραψαν οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έφτασαν τις 24.741, με εκτιμώμενη δαπάνη 45,2 εκατ. ευρώ. Η μείωση ανέρχεται σε 16.879 αιτήσεις σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023, γεγονός που υποδηλώνει μια σημαντική πρόοδο στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων. Την ίδια στιγμή, οι επικουρικές συντάξεις εξακολουθούν να αποτελούν «αγκάθι» για το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ, παρά τη συνολική βελτίωση.

Η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή αποκαλύπτει ότι ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρουσίασε πλεόνασμα 230 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με την ίδια περίοδο του 2023, όπου καταγράφηκε έλλειμμα 49 εκατ. ευρώ. Αυξημένα ήταν επίσης τα έσοδα κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τις δαπάνες να αυξάνονται κατά 954 εκατ. ευρώ. Σημαντικό μερίδιο αυτής της αύξησης αφορά στις συντάξεις, με τη δαπάνη να ανέρχεται στα 16,6 δισ. ευρώ, αντανακλώντας τη μείωση των εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων συντάξεων.

Στον τομέα των επικουρικών συντάξεων, οι εκκρεμείς αιτήσεις μειώθηκαν κατά 11.011 σε ετήσια βάση, φτάνοντας τις 92.864 αιτήσεις, με εκτιμώμενη δαπάνη 166,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παρατηρήθηκε αύξηση στις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικής ασφάλισης κατά το τελευταίο τρίμηνο, με αύξηση 1.218 αιτήσεων και επιπλέον δαπάνη 2,2 εκατ. ευρώ.

Η απόκλιση στις ληξιπρόθεσμες συντάξεις μεταξύ κύριων και επικουρικών οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με τις διαφορετικές διαδικασίες, τη χρηματοδότηση και τη διαχείριση των δύο αυτών συστημάτων. Ενδεικτικά:

-Οι επικουρικές συντάξεις έχουν πιο περίπλοκους υπολογισμούς σε σχέση με τις κύριες, καθώς πολλές φορές εμπλέκουν διαφορετικά ταμεία ή συνδυασμούς ασφαλιστικών περιόδων. Αυτό καθυστερεί τη διαδικασία απονομής, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εκκρεμότητες.

-Τα τμήματα που ασχολούνται με την απονομή των επικουρικών συντάξεων συχνά δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό ή τα απαιτούμενα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο όγκο αιτήσεων, ιδιαίτερα μετά τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού που οδήγησαν σε συγχωνεύσεις ταμείων.

-Το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς συχνά δίνουν προτεραιότητα στην εκκαθάριση των κύριων συντάξεων, οι οποίες συνήθως αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος για τους συνταξιούχους. Οι επικουρικές συντάξεις, αν και σημαντικές, θεωρούνται δευτερεύουσες, γεγονός που μπορεί να εξηγεί την καθυστέρηση στην απονομή τους.

-Η ενοποίηση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης τα τελευταία χρόνια δημιούργησε γραφειοκρατικά προβλήματα και ασάφειες, καθιστώντας δυσκολότερη την ταχεία επεξεργασία των αιτήσεων.