Οικονομία

Η άρση τραπεζικού απορρήτου «σκαλώνει» την συνταξιοδότηση όσων χρωστούν στον ΕΦΚΑ

Η άρση τραπεζικού απορρήτου «σκαλώνει» την συνταξιοδότηση όσων χρωστούν στον ΕΦΚΑ
Από τον Αύγουστο του 2023 έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης από μη μισθωτούς με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ανέρχονται μόλις στις 2.500, ενώ οι αποφάσεις συνταξιοδότησης δεν ξεπερνούν τις 25. Οι μη μισθωτοί οφειλέτες που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης υπολογίζονται σε περίπου 40.000 με 50.000.

Κύριο εμπόδιο στη διαδικασία είναι η υποχρέωση των οφειλετών να αποδεχθούν την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, ώστε οι τράπεζες να ελέγξουν το ύψος των καταθέσεων τους. Για να συνεχιστεί η διαδικασία συνταξιοδότησης, οι καταθέσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ για επαγγελματίες και τις 6.000 ευρώ για αγρότες. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις: να είναι άνω των 62 ετών με 40 έτη ασφάλισης ή 67 ετών με 20 έτη ασφάλισης ή 6.000 ημέρες ασφάλισης.

Η διαδικασία έχει επιπλέον καθυστερήσεις λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας και της γραφειοκρατίας, ενώ οι ασφαλισμένοι έχουν προθεσμία δύο μηνών για να αποφασίσουν αν θα ενταχθούν στη ρύθμιση μετά την κοινοποίηση του σχετικού εγγράφου οφειλής. Σε περίπτωση οφειλής άνω των 30.000 ευρώ, υπάρχει η δυνατότητα να εξοφληθεί το υπερβάλλον ποσό εφάπαξ.

Μια ακόμη «παγίδα» είναι η απόρριψη των αιτήσεων μετά την παρέλευση της δίμηνης προθεσμίας, ενώ η αποδοχή της άρσης του τραπεζικού απορρήτου οδηγεί στον έλεγχο των καταθέσεων και στην εκκίνηση της παρακράτησης του 60% της σύνταξης, έως ότου μειωθεί το χρέος στα 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και στα 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Η εξόφληση του υπολοίπου θα πραγματοποιείται σε 60 μηνιαίες δόσεις.

NETWORK