Οικονομία

Πρόστιμο στους συνταξιούχους που δεν δήλωσαν ότι εργάζονται

Πρόστιμο στους συνταξιούχους που δεν δήλωσαν ότι εργάζονται Πρόστιμο στους συνταξιούχους που δεν δήλωσαν ότι εργάζονται
Πρόστιμο στους συνταξιούχους που δεν δήλωσαν ότι εργάζονται Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να απασχολούνται, εάν δεν το έχουν δηλώσει, όπως οφείλουν, προς τους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, τότε θα τους καταλογίζεται το ποσό που έπρεπε να τους έχει παρακρατηθεί, από τις συντάξεις.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, το ποσό που θα καταλογίζεται στους συνταξιούχους και το οποίο θα πρέπει να εξαντλήσουν και αφορά το χρονικό διάστημα της εργασίας τους ή το διάστημα της αυτοαπασχόλησής τους, θα επιβαρύνεται με 4,56% ετήσιο επιτόκιο. Επιπρόσθετα, ο κάθε Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) έχει το δικαίωμα να συμψηφίζει το ποσό του πρέπει να του αποδοθεί, με μελλοντικές συντάξεις και έως το ύψος του 1/4 της σύνταξης.

Επίσης, προβλέπεται μεταβατική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, για δηλώσεις που η υποχρέωση υποβολή τους ανάγεται μέχρι τη δημοσίευση του ν.4316/2014, δηλ. την 24-12-2014, το ποσό που θα προκύψει από τον προβλεπόμενο καταλογισμό μειώνεται κατά 50%.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται, εάν είναι κάτω των 55 ετών, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξή τους. Εάν είναι άνω των 55 ετών, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται, αν και είναι συνταξιούχοι, τότε θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή κύριων συντάξεων που αντιστοιχεί 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (έως 991,20 ευρώ) και το υπερβάλλον ποσό θα είναι κατά 70%, μειωμένο. Η επικουρική σύνταξη δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ποσού και καταβάλλεται χωρίς περικοπής