Οικονομία

Ποιες χώρες της ΕΕ παράγουν και εισάγουν τον περισσότερο καφέ;

Ποιες χώρες της ΕΕ παράγουν και εισάγουν τον περισσότερο καφέ; Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Κάθε πολίτης της ΕΕ κατανάλωσε περίπου 5 κιλά καφέ το 2023. Η συνολική παραγωγή πέρυσι ξεπέρασε τους 2 εκατομμύρια τόνους.

Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στην Ευρώπη, ενώ η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στην ΕΕ. Η παραγωγή καφέ σε ολόκληρη την Ενωση έχει αυξηθεί κατά 15% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat.

Κάθε πολίτης της ΕΕ κατανάλωσε περίπου 5 κιλά καφέ το 2023. Η συνολική παραγωγή ξεπέρασε πέρυσι τους 2 εκατομμύρια τόνους, αξίας 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.

H Ιταλία πρωτοστάτησε, καθώς παρήγαγε το ένα τέταρτο (25%) του καφέ της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (22%), τη Γαλλία (6%) και τις Κάτω Χώρες (6%).

Η ΕΕ εισάγει περίπου 2,7 εκατομμύρια τόνους καφέ κάθε χρόνο, αξίας 10,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Γερμανία αγοράζει το ένα τρίτο (33%) και ακολουθούν η Ιταλία (23%), το Βέλγιο (10%), η Ισπανία (9%) και η Γαλλία (7%).

Οι περισσότερες εισαγωγές στην ΕΕ έγιναν από τη Βραζιλία - 921.900 τόνοι, δηλαδή το 34% των συνολικών εισαγωγών εκτός ΕΕ. Ακολούθησε το Βιετνάμ με 24% και η Ουγκάντα που παρείχε το 8%.

Αλλάζει τις ισορροπίες ο νέος νόμος

Σύμφωνα με το Euronews, ένας νέος νόμος που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2025 μπορεί να αλλάξει δραστικά την εικόνα, καθώς οι παραγωγοί καφέ θα καλούνται να αποδεικνύουν ότι η αλυσίδα εφοδιασμού δεν προκαλεί αποψίλωση των δασών.

Σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης, η καλλιέργεια καφέ συνδέεται με υψηλό ποσοστό αποψίλωσης των δασών.

«Ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας καφέ στον κόσμο, η ΕΕ είναι υπεύθυνη για το 44% της αποψίλωσης των δασών που σχετίζονται με τον καφέ», ανέφερε η έκθεση.