Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Πρεμιέρα» την Τρίτη (15/10), στο 1,15-1,17 το λίτρο στην Αττική

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Πρεμιέρα» την Τρίτη (15/10), στο 1,15-1,17 το λίτρο στην Αττική Φωτογραφία: INTIME/ ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ
Παρά τη ζέστη, ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά αύριο, Τρίτη και η τιμή εκκίνησης εκτιμάται ότι θα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022.

Στην Αττική η μέση τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,15-1,17 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς που επικαλείται το ΑΠΕ. Η τιμή θα κλιμακώνεται στην περιφέρεια και τα νησιά, λόγω μεταφορικών.

Το 2023, ο πανελλαδικός όρος της μέσης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της περιόδου ήταν 1,425 ευρώ το λίτρο (1,4 ευρώ στην Αττική), ενώ το 2022 ήταν 1,409 ευρώ πανελλαδικά και 1,379 ευρώ στην Αττική, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Τώρα λέμε 1,15 με 1,20 ευρώ, με το δεδομένο ότι έπεσε λίγο το πετρέλαιο. Θα ξέρουμε ξεκάθαρα την τιμή αύριο το μεσημέρι», δήλωσε στο OPEN η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, φαίνεται ότι υπάρχει ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, παρά τον καλό καιρό, καθώς οι δεξαμενές είναι άδειες, μιας και η λήξη της περασμένης περιόδου έκλεισε με την τιμή να είναι περίπου 1,30 ευρώ το λίτρο.

«Υπάρχει ενδιαφέρον από τους καταναλωτές. Μην ξεχνάτε ότι την περσινή χρονιά οι δεξαμενές έμειναν άδειες, λόγω του υψηλού της τιμής. Για αυτό λέμε οριζόντια μείωση της τιμής στην αντλία», δήλωσε ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρώην πρόεδρος των βενζινοπωλών.

Η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο οριζόντιας επιδότησης στην αντλία, σύμφωνα με το OPEN, ενώ αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή, έως 16.000 ευρώ για άγαμους, 24.000 για έγγαμους και αύξηση 5.000 ευρώ ανά τέκνο και 26.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες. Στόχος είναι η πρώτη δόση του επιδόματος να καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.