Οικονομία

Ταχύτερη απονομή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ - Παραδείγματα με ποσά

Ταχύτερη απονομή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ - Παραδείγματα με ποσά Φωτογραφία: Pixabay
Οι αποφάσεις για τις συντάξεις που απονέμονται με fast track διαδικασίες θα ελέγχονται μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ θέτει συγκεκριμένους κανόνες για την ταχύτερη απονομή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, με στόχο να ολοκληρώνονται σε 3 έως 6 μήνες, σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο (5078/2023).

Ο νόμος αυτός δίνει τη δυνατότητα να βγαίνουν οι επικουρικές συντάξεις γρήγορα, με βασική προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης (4.500 ημερών).

Παραδείγματα

Ένας ασφαλισμένος που έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης και έχει υποβάλει αίτηση για κύρια σύνταξη, θα μπορεί να λάβει την επικουρική του σύνταξη πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, αν ένας εργαζόμενος υπέβαλε αίτηση για κύρια σύνταξη και αυτή εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2024, η επικουρική σύνταξη θα πρέπει να απονεμηθεί έως τον Απρίλιο του 2024 (εντός 3 μηνών). Αν όμως ο ασφαλισμένος υποβάλει αίτηση για επικουρική σύνταξη ξεχωριστά και αργότερα από την κύρια σύνταξη, τότε ο ΕΦΚΑ έχει διορία 6 μηνών για να εκδώσει την επικουρική σύνταξη. Για παράδειγμα, αν κάποιος υποβάλει αίτηση για επικουρική σύνταξη τον Φεβρουάριο του 2024, η σύνταξη θα πρέπει να απονεμηθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2024.

Ένας ασφαλισμένος που έχει εργαστεί για 20 χρόνια και έχει συμπληρώσει 6.000 ημέρες ασφάλισης, μπορεί να λάβει την επικουρική του σύνταξη χωρίς να περιμένει να φτάσει τα 67 έτη ηλικίας, αφού πληροί την προϋπόθεση της 15ετίας. Ωστόσο, κάποιος που έχει μόλις 10 χρόνια ασφάλισης (3.000 ημέρες) θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται μέχρι να συμπληρώσει τα 15 έτη για να μπορέσει να λάβει την επικουρική του σύνταξη.

Οι αποφάσεις για τις συντάξεις που απονέμονται με fast track διαδικασίες θα ελέγχονται μέσα σε διάστημα τριών ετών. Για τις επικουρικές συντάξεις, ο έλεγχος θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε ένα έτος από την έκδοσή τους. Αν περάσουν αυτά τα χρονικά όρια, δεν μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος ή διόρθωση. Για παράδειγμα, αν μια απόφαση για επικουρική σύνταξη εκδοθεί τον Μάρτιο του 2024, ο έλεγχος της απόφασης πρέπει να έχει γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2025. Αν παρέλθει αυτή η προθεσμία, δεν θα μπορούν να διορθωθούν λάθη, ακόμα και αν υπάρχουν.

Αν ένας ασφαλισμένος λάβει μειωμένη κύρια σύνταξη, αυτή η μείωση θα επηρεάσει και την επικουρική σύνταξη. Για παράδειγμα, αν κάποιος πάρει μειωμένη κύρια σύνταξη κατά 20%, η επικουρική του σύνταξη θα μειωθεί επίσης κατά 20%. Αυτή η μείωση όμως ισχύει μόνο για το μέρος της σύνταξης που αφορά το διάστημα μέχρι το 2014, γιατί μετά από αυτήν την ημερομηνία άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει συνολικά 30 χρόνια εργασίας, και από αυτά τα 20 χρόνια είναι πριν το 2014, η μείωση θα εφαρμοστεί μόνο στο ποσό που αντιστοιχεί στα πρώτα 20 χρόνια, όχι στο σύνολο της σύνταξης.