Οικονομία

Ένα σπίτι και ένα πατρικό στο χωριό είναι αρκετά για να χάσουν το επίδομα παιδιού χιλιάδες δικαιούχοι

Ένα σπίτι και ένα πατρικό στο χωριό είναι αρκετά για να χάσουν το επίδομα παιδιού χιλιάδες δικαιούχοι Φωτογραφία: Eurokinissi
Ολικό ρεκτιφιέ αναμένεται να υπάρξει στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αφού μετά την αυξήσεις στις αρχές του 2025 θα αρχίσει να εφαρμόζεται και η προπληρωμένη κάρτα. Σοβαρή κόφτες στο επίδομα παιδιού θα τεθούν σε ισχύ από το νέο χρόνο.

Πέρα όμως από τις αυξήσεις στα επιδόματα, θα τεθούν σε ισχύ και διάφοροι κόφτες έτσι ώστε, όπως τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, η διανομή των χρημάτων για τα επιδόματα να γίνεται δικαιότερα.

Για πρώτη φορά θεσπίζεται «κόφτης» στη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, και καθορίζεται για μια οικογένεια με δύο παιδιά στα 220.000 ευρώ (αξία ακίνητης περιουσίας) ενώ για τα αυτοκίνητα το όριο θα μπει στα 1.600 κυβικά.

Έτσι αν μια οικογένεια έχει μία κύρια κατοικία και ένα πατρικό στο χωριό, κινδυνεύει να τεθεί αυτομάτως εκτός επιδομάτων.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

Αλλά και στο επίδομα στέγασης εισάγεται το κριτήριο της κινητής περιουσίας που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Έτσι το αυτοκίνητο ή τα αυτοκίνητα που έχει στην κατοχή της μία οικογένεια καθώς και οι καταθέσεις που διατηρεί στην τράπεζα ίσως οδηγήσουν 2 στους 10 σημερινούς δικαιούχους στο να τα χάσουν.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα παιδιού λάμβαναν το φθινόπωρο του 2023 περίπου 635.000 οικογένειες, ενώ φέτος μόλις 521.724 (στοιχεία Σεπτεμβρίου). Αντίστοιχα οι δικαιούχοι του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος μειώθηκαν φέτος από 210.000 στις 190.000.

Πέρα όμως από τους κόφτες, τα παραπάνω επιδόματα θα αυξηθούν για τους δικαιούχους. Μάλιστα, οι αυξήσεις σε ορισμένα επιδόματα θα είναι σημαντικές για τους δικαιούχους... που δεν χάσουν το επίδομα εξαιτίας κάποιου κόφτη.

Ειδικότερα, αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 216 ευρώ) το Ελάχιστο Εγγυημενο εισοδημα όπως και η προσαύξηση για κάθε παιδί σε 75 ευρώ (έναντι 50 ευρώ), ενώ αυξάνονται αναλογικά και τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησής του.

Το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, αυξάνεται σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, ενώ θα ισχύει και κριτήριο κινητής περιουσίας.

Σε ότι αφορά το επίδομα παιδιου , οι δικαιούχοι που ανήκουν στην 1η κλίμακα θα δουν να αυξάνεται στα 75 ευρώ (στα 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα), ενώ οι δικαιούχοι της 3ης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο θα λαμβάνουν 45 ευρώ ανά τέκνο (και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα).