Οικονομία

Δύο σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας

Δύο σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας
Η περικοπή στις συντάξεις χηρείας εφαρμόζεται ήδη στους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ, ωστόσο δεν έχει ακόμη επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα

Πονοκέφαλος είναι για το υπουργείο Εργασίας η εφαρμογή του αμφιλεγόμενου μέτρου περικοπών στις συντάξεις χηρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο σενάρια εξετάζονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το πρώτο αφορά τη δυνατότητα του δικαιούχου να επιλέγει ποια σύνταξη θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας, με την επιλογή της μικρότερης σύνταξης για μείωση. Το δεύτερο σενάριο προτείνει την περικοπή να περιορίζεται μόνο στην εθνική σύνταξη των 426,17 ευρώ, χωρίς να επηρεάζεται η αναλογική σύνταξη.

Η περικοπή στις συντάξεις χηρείας εφαρμόζεται ήδη στους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ, ωστόσο δεν έχει ακόμη επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, μετά την τριετία οι δικαιούχοι χηρείας θα πρέπει να χάνουν τη μισή σύνταξή τους σε περίπτωση που αναλάβουν εργασία ή συνταξιοδοτηθούν, με τη σύνταξη να μειώνεται από το 70% στο 35% της αρχικής παροχής.

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή της διάταξης φαίνεται να συνδέεται με τον φόβο πολιτικού κόστους, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης. Νομικοί κύκλοι προειδοποιούν ότι, σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής από τους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ, ενδέχεται να υπάρξουν αναδρομικές επιστροφές των παρακρατημένων ποσών, γεγονός που θα επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό.