Οικονομία

Καταργήθηκε πριν ακόμη νομοθετηθεί το 5 ευρω στα νοσοκομεία

Καταργήθηκε πριν ακόμη νομοθετηθεί το 5 ευρω στα νοσοκομεία Καταργήθηκε πριν ακόμη νομοθετηθεί το 5 ευρω στα νοσοκομεία
Καταργήθηκε πριν ακόμη νομοθετηθεί το 5 ευρω στα νοσοκομεία Στην κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ έχουν ήδη προχωρήσει ατύπος οι διοικήσεις των νοσοκομείων, αφου οι ασθενείς αρνούνται να καταβάλουν το εξέταστρο μετά τις σχετικές εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

«Όχι μόνον δεν είναι υποχρεωτική η καταβολή του εισιτηρίου των 5 ευρώ για την προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ όλης της χώρας, αλλά ο κάθε ασφαλισμένος και ο κάθε ανασφάλιστος κάτοικος της χώρας μας θα έχει πρόσβαση σε ισότιμη περίθαλψη, την ώρα της ανάγκης του.» Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κρήτης δίνοντας ουσιαστικά το έναυσμα για κατάργηση του ακόμη και πριν την νομοθέτηση της.

Στα μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχει ήδη καταργηθεί ουσιαστικά η καταβολή του εξέταστρου, αφου οι ασθενείς δεν το πληρώνουν αφου οι Διοικήσεις κάνουν τα στραβά μάτια. Στον αντίποδα στα νοσοκομεία της περιφέρειας, το 5 ευρώ δεν εισπράχθηκε ποτέ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τα έσοδα από το 5 ευρω ανέρχονται σε μόλις 17 εκατ. ευρώ το έτος, όταν είχε προϋπολογισθεί το ποσό των 60 εκατ. ευρώ (5 ευρώ επί 12 εκατ. ασθενείς, οι οποίοι προσέρχονται το έτος στο ΕΣΥ).

NETWORK