Οικονομία

Συνεργασία ΙΚΑ – ΔΟΥ για εντοπισμό ασφαλιστικών οφειλών

Συνεργασία ΙΚΑ – ΔΟΥ για εντοπισμό ασφαλιστικών οφειλών
Συνεργασία ΙΚΑ – ΔΟΥ για εντοπισμό ασφαλιστικών οφειλών Στενή συνεργασία, μεταξύ των υπηρεσιών του ΙΚΑ και των ΔΟΥ όλης της χώρας, εγκαθιδρύεται προκειμένου να προσδιορίζονται με ορθό τρόπο, οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Στο πλαίσιο αυτό, σε γενικό έγγραφο της διοίκησης του Ιδρύματος, τονίζεται ότι επιτρέπεται «η χορήγηση στοιχείων σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης από την δήλωση απόδοσης του φόρου που παρακρατείται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία καθώς και από την οριστική δήλωση απόδοσης φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών».

Η συγκεκριμένη παροχή πληροφοριών προκύπτει ανεξάρτητα από όλες τις άλλες ενέργειες που γίνονται από κεντρικές υπηρεσίες για διασταυρώσεις στοιχείων μέσω πληροφοριακών συστημάτων Δ.Ο.Υ. και Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., κατά την διενέργεια των σχετικών ελέγχων σε κοινές επιχειρήσεις ή οικοδομοτεχνικά έργα.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του ΙΚΑ υπενθυμίζει στους αρμόδιους υπαλλήλους ότι έχουν το δικαίωμα να ζητούν στοιχεία για τη βεβαίωση και την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, πληροφορίες για τη διευκόλυνση του έργου τους, « από τις δημόσιες ή δημοτικές και κοινοτικές αρχές, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, τις τράπεζες, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά από κάθε οργάνωση επαγγελματική, εμπορική βιομηχανική, γεωργική». Ειδικά για τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, στις πληροφορίες που μπορούν να ζητούνται είναι η δήλωση φορολογίας εισοδήματος των εργοδοτών και αφορούν τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτή ή συνυποβάλλονται με αυτή».

Του Βασίλη Αγγελόπουλου