Οικονομία

Στρατούλης: Καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Στρατούλης: Καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
Στρατούλης: Καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Το e-mail που έστειλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην τρόικα, δεν θα εφαρμοστεί. Η δέσμευση αυτή ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, επανέλαβε ότι θα παραμείνει ο δημόσιος αναδιανεμητικός χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης.

 Αυτό συνεπάγεται ότι θα ανασταλεί σε πρώτη φάση και στη συνέχεια θα καταργηθεί η διάταξη που προέβλεπε βασική σύνταξη 360 ευρώ και από εκεί και πάνω σύνταξη, ανάλογα με τις εισφορές για τον κάθε εργαζόμενο. Ο κ. Στρατούλης επίσης, σημείωσε ξανά ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, ενώ και το ΕΚΑΣ θα καταβληθεί κανονικά. Καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και για τα ταμεία των ένστολων θα ανασταλούν οι διατάξεις που καταργούν την αυτοτέλειά τους. Σταδιακά θα γίνει η αποκατάσταση των συντάξεων, με ξεκίνημα από τη 13η σύνταξη για όσους λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ μικτά.

Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα Ασφαλιστικά Ταμεία, με απότερο σκοπό την μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων και των εφάπαξ, ο κ. Στρατούλης προανήγγειλε επιστροφή 200 εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα. Επίσης, προς όφελος των ανέργων θα καταργηθεί η προϋπόθεση που υπάρχει έως σήμερα για 100 ημέρες ασφάλισης κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία πριν από τη χορήγηση της σύνταξης. Επιπλέον, θα μειωθούν τα ένσημα για θεώρηση βιβλιαρίων υγείας από 120 και 100 που ισχύει σήμερα, σε 60 και 50 αντιστοίχως. ρουν ως αποζημίωση οι ιδιοκτήτες γης