Οικονομία

Αναταράξεις και στο ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Αναταράξεις και στο ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα Αναταράξεις και στο ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα
Αναταράξεις και στο ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό του ΔΝΤ η περίπτωση της Ελλάδας και διαφαινόμενη αδυναμία της να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Όπως αναφέρουν οι FT, εκπρόσωποι των αναδυόμενων χωρών στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου κάνουν λόγο για προνομιακή μεταχείριση και παράκαμψη τον κανόνων δημιουργώντας ένα κλίμα που καθιστά αδύνατη την όποια διευκόλυνση στην αποπληρωμή της Ελλάδας.

Κατά πληροφορίες στην συνεδρίαση η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση και εξέφρασε τις ίδιες επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει και στην επιστολή που είχε στείλει στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σημειώνεται πως στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μετείχε και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θάνος Κατσάμπας, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας βρέθηκε στην Αθήνα για ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση.

Το κατά πόσον η έκθεση του ΔΝΤ στην Ελλάδα ήταν δικαιολογημένη από την εν λόγω «συστημική» απειλή θα αξιολογηθεί άλλωστε και από τον εσωτερικό ελεγκτικό βραχίονα του Ταμείου, ο οποίος εντός του έτους θα εκδώσει έκθεση-κρίση για την αντίδραση του Ταμείου στην ευρω-κρίση.

Σύμφωνα πάντα με τους FT, η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει στο ΔΝΤ περί τα 9,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλους του χρόνου, σε συνθήκες έλλειψης ρευστότητας.

Πάντως, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επιβεβαιώνεται ότι διεξάγεται οποιαδήποτε συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για την αναβολή των πληρωμών του Μαρτίου. Όπως αναφέρουν πηγές του Ταμείου «το θέμα, δεν ετέθη επισήμως ούτε και συζητήθηκε». Ιστορικά υπάρχουν περιπτώσεις που το ΔΝΤ δεν έλαβε εγκαίρως επιστροφές χρημάτων από κράτη οφειλέτες, αλλά τελικά στις περιπτώσεις αυτές ακολούθησε και νέο πρόγραμμα στήριξης του Ταμείου προς τα κράτη αυτά