Οικονομία

Χαρδούβελης: Παράταση του προγράμματος σημαίνει μνημόνιο

Χαρδούβελης: Παράταση του προγράμματος σημαίνει μνημόνιο Χαρδούβελης: Παράταση του προγράμματος σημαίνει μνημόνιο
Χαρδούβελης: Παράταση του προγράμματος σημαίνει μνημόνιο «Όταν υπογράφεις την τετράμηνη παράταση υπογράφεις και το μνημόνιο», τόνισε στο Mega o τέως υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ασκώντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της. «Οι δανειστές βάζουν την Ελλάδα να φωνάξει δυνατά ότι υπογράφει τους κανόνες του μνημονίου» παρατήρησε.

Για τη διαπραγμάτευση της προηγούμενης κυβέρνησης και το περίφημο mail Χαρδούβελη αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε εκπομπή του MEGA.

Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα πως η προηγούμενη κυβέρνηση φαίνεται να μην είχε διαπραγματευθεί ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο κράτησε μέχρι το Δεκέμβριο αλλά δεν τελείωσε.

"Γίνονταν διαπραγμάτευση αλλά όχι με το φακό της δημοσιότητας. Είχαμε έντονες διαμάχες, κριτική, δεν το βγάλαμε ποτέ προς τα έξω. Ούτε χρειάστηκε να ειπωθούν. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει", υποστήριξε.

Σε ό,τι αφορά το περίφημο email ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι "το e-mail Χαρδούβελη δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα με αυτό που έγινε με το e-mail Βαρουφάκη διότι αυτό είναι το ξεκίνημα και το e-mail Χαρδούβελη ήταν ο τέλος της διαδρομής. Είχαμε κλείσει τη διαπραγμάτευση, ξαναξεκινά εκεί που το είχαμε κλείσει εμείς".

Αναφορικά με τα μέτρα που ανέφερε το e-mail Χαρδούβελη απάντησε ότι "δεν έχουμε δει μέτρα θα τα δούμε όμως. Τη στιγμή που υπογράφεις την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος έχεις υπογράψει και το μνημόνιο". Υποστήριξε ότι "ο λόγος που γίνεται όλη αυτή η φασαρία για το τί εμπεριέχει το μνημόνιο είναι για να ακουστεί δυνατά, θέλουν οι δανειστές να βάλουν την Ελλάδα να φωνάξει δυνατά ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο για να μπορέσουν ορισμένες χώρες να μπορούν το περάσουν από τα κοινοβούλιά τους".

Ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι "δεν έχουμε φτάσει το σημείο που θα κλείσει η αξιολόγηση", και σημείωσε ότι την εποχή που εκείνος ήταν υπουργός οι δανειστές έλεγαν ότι με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό υπήρχε ένα δημοσιονομικό κενό 2,6 δισ. το οποίο η κυβέρνηση αμφισβητούσε και πρόσθεσε ότι "η μεγάλη διαπραγμάτευση ήταν κυρίως σε αυτό. Και κει ζητούσαν μέτρα".

Η νέα κυβέρνηση ξεκινά με μια απώλεια 2 δισ., σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης. "Αν διαβάσετε το e-mail Βαρουφάκη λέει ότι για όλα αυτά τα προγράμματα, που έχει εξαγγείλει η η κυβέρνηση θα πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα που δεν θα επηρεάσουν τον προϋπολογισμό" πρόσθεσε.

Ο κ. Χαρδούβελης ερωτήθη σχετικά με το σχέδιο ανατροπής που κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας και απάντησε αναφερόμενος στο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Στο τελευταίο Eurogroup είχε πια φανεί ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να κλείσει την αξιολόγηση μέχρι το Δεκέμβριο. Και στο τραπέζι έπεσαν τρεις επιλογές. Ο ένας μήνας, οι τρεις μήνες και οι έξι μήνες.

Η επιλογή της τότε κυβέρνησης ήταν οι τρεις μήνες, "διότι ήξερα ότι οι ανάγκες μας ήταν τεράστιες ιδιαίτερα τον Μάρτιο", όμως αντέδρασε ο Φινλανδός για καθαρά προεκλογικούς λόγους της χώρας, είπε ο κ. Χαρδούβελης.

"Όταν τους είπα κύριοι ξεμένουμε από ρευστό τον Μάρτιο, η αίθουσα πάγωσε", θυμάται ο πρώην υπουργός.

"Εγώ σας λέω ότι ως Γκίκας Χαρδούβελης ούτε καν σκέφτηκα ότι εγκλωβίζω κάποιο πολιτικό πρόβλημα, σκέφτηκα ότι η χώρα χρειάζεται χρήματα" υπογράμμισε.

Ο πρώην υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα επειδή δεν έχει αξιοπιστία, δεν έχει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και βασίζεται στη χρηματοδότηση των εταίρων μας. "Τεχνική έλλειψη ρευστότητας εννοούμε ότι δεν είναι πρόθυμοι οι εταίροι μας να καλύψουν όσα παίρνουμε από τις αγορές. Εμείς ως Έλληνες θα έχουμε ξεφορτωθεί τους θεσμούς, την τρόικα θα έχουμε σκίσει το μνημόνιο όταν βρούμε μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης" τόνισε.