Οικονομία

Με ασάφειες και ήδη υπάρχουσες παροχές το νομοσχέδιο για την Ανθρωπιστική Κρίση

Με ασάφειες και ήδη υπάρχουσες παροχές το νομοσχέδιο για την Ανθρωπιστική Κρίση Με ασάφειες και ήδη υπάρχουσες παροχές το νομοσχέδιο για την Ανθρωπιστική Κρίση
Με ασάφειες και ήδη υπάρχουσες παροχές το νομοσχέδιο για την Ανθρωπιστική Κρίση Διατάξεις για την στήριξη νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και οι οποίες αφορούν την παροχή σε ηλεκτρικό ρεύμα, το επίδομα ενοικίου και την επιδότηση σίτισης, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, που είναι πιθανό να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Οι διατάξεις όμως του νομοσχεδίου έχουν ασάφειες και γενικότητες χωρίς να υπάρχουν λεπτομέρειες για την εφαρμογή των μέτρων αλλά επίσης υπάρχουν διατάξεις που ήδη προβλέπονται απο τον νόμο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την Ανθρωπιστική Κρίση τα νοικοκυριά που ήταν ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο και διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και των οποίων η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είχε κοπεί έως 31 Ιανουαρίου 2015 λόγω οφειλών, επανασυνδέονται χωρίς καμία επιβάρυνση και παρέχεται ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος 300 kwh μηνιαίως δωρεάν έως το τέλος 2015. Οι δε οφειλές διαγράφονται. Οι παροχές αυτές δεν συνυπολογίζονται ως προς τη λήψη οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα που χορηγείται βάση εισοδηματικών κριτηρίων.

Η διάταξη όμως για την επανασύνδεση και την παροχή δωρεάν ρεύματος, έως 300 khw το μήνα, σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, είναι ενταγμένα σε κοινωνικό τιμολόγιο και τους έχει κοπεί το ρεύμα πρέπει να διευκρινιστεί αφού όποιος έχει ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο δεν χρειάζεται η επανασύνδεση καθώς δεν προβλέπεται διακοπή της παροχής σε νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί σε αυτό

Παράλληλα, προβλέπεται η διαγραφή των οφειλών, χωρίς να ξεκαθαρίζεται εάν αφορά αυτούς των οποίων το ρεύμα έχει κοπεί, ή και όσους είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αναγκαία εξειδίκευση του μέτρου, προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους έχουν κομμένο ρεύμα, προκειμένου να καλυφθούν βασικές τους ανάγκες.

Επίσης δεν στις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν διευκρινίζεται το ποιοι θα είναι οι 300.000 και με ποια κριτήρια θα επιλεγούν αφού ήδη ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο είναι πάνω από 600.000 δικαιούχοι. Έτσι η κοινή υπουργική απόφαση θα  πρέπει να καθορίζει και επιπλέον κριτήρια από αυτά του μειωμένου τιμολογίου.

Βέβαια υπάρχει η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες με ανήλικα παιδιά, στους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους, στους ενοικιαστές που απειλούνται με έξωση και σε οικογένειες που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει την πρόσβαση στα τρία αυτά βασικά αγαθά.

Επίσης εάν είναι εισοδηματικό κριτήριο το όριο της φτώχειας, και ληφθούν τα πραγματικά εισοδήματα των ενδιαφερομένων το ετήσιο αποδεκτό εισόδημα θα είναι  5.023 ευρώ για ένα άτομο και 10.547 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο όλα τα παραπάνω θα διευκρινιστούν με κοινή υπουργική απόφαση και θα δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις ώστε να δούμε το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο.