Οικονομία

Το πρόγραμμα Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση στο επίκεντρο του ΔΣ της ΕΚΤ

Το πρόγραμμα Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση στο επίκεντρο του ΔΣ της ΕΚΤ Το πρόγραμμα Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση στο επίκεντρο του ΔΣ της ΕΚΤ
Το πρόγραμμα Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση στο επίκεντρο του ΔΣ της ΕΚΤ Στη Λευκωσία, όπου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στρέφονται οι προβολείς του διεθνούς οικονομικού ενδιαφέροντος, με κύριο θέμα το πρόγραμμα του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο  Ντράγκι, για την ποσοτική χαλάρωση στις χώρες της ευρωζώνης, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων, ύψους 1,14 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα γίνονται αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα. Η αγορά κρατικών και μη ομολόγων αναμένεται να αρχίσει αυτή την εβδομάδα.

Κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται να ορισθεί η διάρκεια και το είδος των τίτλων που θα αγοράζει η κάθε Κεντρική Τράπεζα.  Το ζήτημα της αγοράς ομολόγων είναι σημαντικό τόσο για τη Λευκωσία όσο και για την Αθήνα.

Το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένεται ότι θα ανακοινώσει σήμερα λεπτομέρειες, καθώς και την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για αγορά ομολόγων ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, με στόχο να χτυπηθεί ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που θεωρείται υπαίτιος για παράταση της ύφεσης και αύξηση της ανεργίας. Επίσης, αναμένεται ότι θα συζητηθεί  και το ελληνικό ζήτημα και το τι θα κάνει η ΕΚΤ σε σχέση με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και κατ' επέκταση της ελληνικής οικονομίας.