Οικονομία

Κρίσιμο για την χρηματοδότηση το Eurogroup της Δευτέρας

Κρίσιμο για την χρηματοδότηση το Eurogroup της Δευτέρας Κρίσιμο για την χρηματοδότηση το Eurogroup της Δευτέρας
Κρίσιμο για την χρηματοδότηση το Eurogroup της Δευτέρας Στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας αναμένεται να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για την ελληνική χρηματοδότηση, καθώς θα κριθεί εάν η χώρα θα λάβει έστω μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα και οι Βρυξέλλες δεν επιβεβαιώνουν πληροφορίες ότι η ομάδα εργασίας των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, η οποία συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψη, απέρριψε τις έξι προτάσεις της κυβέρνησης για μέτρα.

Με ανακοίνωσή του υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι στη διάρκεια του χθεσινού EuroWorking Group συζητήθηκε το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων.

Από την πλευρά των Βρυξελλών, κύκλοι της Κομισιόν δηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά είναι συνεχείς και πυρετώδεις ωστόσο δεν έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο ώστε να έχουν αποκρυσταλλωθεί συγκεκριμένα πράγματα.

Εάν οι ελληνικές προτάσεις αξιολογηθούν ως ικανοποιητικές τότε μπορεί να ανοίξει έστω και ελάχιστα η στρόφιγγα.

Ήδη, με απόφαση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, μεταφέρονται 114 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά της ΕΕΤΤ, στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να καλύψουν νέες ανάγκες.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, πάντως κατά την εκδήλωση του ελληνογαλλικού επιμελητηρίου, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει Plan B. "Όταν πηγαίνεις για τη μάχη δεν συζητάς την ήττα", σημείωσε και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει αρνητική εξέλιξη.

Ο ίδιος απέρριψε μεν τα σενάρια για τρίτο δάνειο, ωστόσο, διευκρίνισε ότι για να μην χρειαστεί η Ελλάδα νέο πακέτο, θα πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Εν τω μεταξύ, συζήτηση έχει ανοίξει και για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογείται η Ελλάδα μέσα στο τετράμηνο της παράτασης, καθώς και το κατά πόσο ο έλεγχος θα γίνεται με επισκέψεις των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, με τεχνικά κλιμάκια ή τους επικεφαλής της αντιπροσωπείας.

Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι τις επόμενες ημέρες έρχονται τεχνικά κλιμάκια, ενώ οι αναφορές της Άγκελας Μέρκελ στην τρόικα -και όχι στους θεσμούς- αποδόθηκαν σε αδράνεια από τον Γιάννη Βαρουφάκη.