Οικονομία

Τα πέντε "κλειδιά" για να κερδίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Διατλαντική Συμφωνία

Τα πέντε "κλειδιά" για να κερδίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Διατλαντική Συμφωνία Τα πέντε "κλειδιά" για να κερδίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Διατλαντική Συμφωνία
Τα πέντε "κλειδιά" για να κερδίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Διατλαντική Συμφωνία Η Διατλαντική Επενδυτική και Εμπορική Συμφωνία μπορεί να αποφέρει ουσιαστικά οφέλη για τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως υπογράμμισε στην τοποθέτησή του με τον επικεφαλής της σχετικής διαπραγμάτευσης Νταν Μουλάνεϊ στο υπουργείο Εμπορίου στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος, με την ιδιότητά του ως αναπληρωτής πρόεδρος των ευρωεπιμελητηρίων.

Όπως είπε, η ευρωπαϊκή επιμελητηριακή κοινότητα, θεωρεί ότι οι εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενσωματώνουν, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, την αρχή της "προτεραιότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις". Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να εστιάσει στη διασφάλιση πέντε βασικών σημείων:

- Η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ειδικό, φιλόδοξο κεφάλαιο περί ΜμΕ, το οποίο θα πρέπει πάνω από όλα να προσφέρει σοβαρή και ολοκληρωμένη καθοδήγηση προς τις επιχειρήσεις, ώστε να επιτυγχάνεται η ρυθμιστική συμμόρφωση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω μιας online πλατφόρμας ή μιας διευρυμένης βάσης δεδομένων, η οποία θα καλύπτει πρότυπα, κανόνες και μη δασμολογικούς φραγμούς, ανά συγκεκριμένο προϊόν και σε ομοσπονδιακό και υπό - ομοσπονδιακό επίπεδο.

- Είναι σημαντικό, στο πλαίσιο των ρυθμιστικών διεργασιών, να περιοριστούν ή να εξαλειφθούν οι υπερβολικές απαιτήσεις διπλής πιστοποίησης, καθώς και περίπλοκες και άσκοπες διαδικασίες οι οποίες δυσχεραίνουν την εμπορική δραστηριότητα. Ως παράδειγμα ανάφερε τις διαφορετικές ρυθμίσεις στον κλάδο της θερμικής επεξεργασίας, τις διαφορές στη νομοθεσία περί ασφάλειας τροφίμων, την ασυμβατότητα μεταξύ ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προτύπων, κ.ά.

Επίσης, πέρα από την προσαρμογή σε διαφορετικές προδιαγραφές, υπάρχουν και οι υποχρεωτικές απαιτήσεις σήμανσης για τα εισαγόμενα προϊόντα, που επίσης δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις ΜμΕ. Πρότεινε μάλιστα να καθιερωθεί ένα top ten με τις πλέον επαχθείς ρυθμίσεις για τις ΜμΕ και στις δύο πλευρές. Η λίστα αυτή θα καταρτίζεται και θα παρακολουθείται σε ετήσια βάση μετά την ολοκλήρωση της Συμφωνίας, έτσι ώστε οι προκλήσεις της ρυθμιστικής συμμόρφωσης να παραμένουν υψηλά στην ατζέντα και να προωθούνται οι απαραίτητες βελτιωτικές κινήσεις.

- Διευκόλυνση των τελωνειακών διαδικασιών στο εμπόριο.

- Η συμφωνία δεν θα πρέπει απλώς να διευκολύνει τη μετακίνηση εξαιρετικά εξειδικευμένων εργαζομένων με ακαδημαϊκή κατάρτιση, αλλά θα πρέπει να προχωρά παραπέρα. Να διευκολύνει τις εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στέλνουν τεχνικούς για εργασίες σε εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ ή εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης χωρίς πανεπιστημιακό τίτλο.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Συμφωνία θα πρέπει να αποτελέσει και μια πλατφόρμα ανταλλαγής καλών πρακτικών επαγγελματικής κατάρτισης, έτσι ώστε να διευκολύνεται η πρόσληψη εργαζομένων.

- Αυξημένη πρόσβαση στην αγορά των προμηθειών του δημοσίου των ΗΠΑ, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Με προβλέψεις που διευκολύνουν τη συμμετοχή επιχειρήσεων της Ε.Ε. σε δημόσιους διαγωνισμούς στις ΗΠΑ, οι ΜμΕ θα αποκτήσουν νέες ευκαιρίες, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω του εφοδιασμού μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

NETWORK