Οικονομία

Πρωτοβουλίες για μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας

Πρωτοβουλίες για μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας Πρωτοβουλίες για μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας
Πρωτοβουλίες για μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, θα είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, κ. Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες, όταν υπάρχουν «συνθήκες υψηλής ανεργίας και ιδιαίτερα υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, δεν μπορούμε παρά να θέσουμε στο επίκεντρο των παρεμβάσεών μας τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τον άνεργο».

Σε αυτό ο πλαίσιο, ο υπουργός υποστήριξε πως οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν, θα πρέπει να έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στη βελτίωση της κοινωνικής κατάστασης των εργαζομένων, στη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας, στη στήριξη εκείνων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, με δράσεις τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και της προσφοράς.
Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε σαφή επιθυμία να δημοσιευτεί η Έκθεση για την Ελλάδα (Country Report) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  η οποία ανοίγει το διάλογο της χώρας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διευκολύνει τις διαδικασίες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα όπως και όλα τα κράτη-μέλη.  Σημειώνεται πως στις 26/2/2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις Εκθέσεις ανά Χώρα (Country Reports) – μία για κάθε χώρα - ωστόσο δεν υποβλήθηκε σχετική έκθεση για την Ελλάδα.  

Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε το Συμβούλιο αναφορικά με τις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης, που είναι  η ανάκτηση της εργασίας, η προστασία της, η αναβάθμισή της, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης καθώς και η κοινωνική δικαιοσύνη. Για αυτό ανέφερε πως προωθείται μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, και που υποδεικνύουν οι κοινωνικοί δείκτες.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με διατάξεις για παροχή δωρεάν ρεύματος, επιδότησης ενοικίου για την εξασφάλιση στέγης, και επιδότησης σίτισης.
Παράλληλα, προβλέπεται η αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η θέσπιση ενός σύγχρονου νομικού πλαισίου για τις απολύσεις και την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας, καθώς και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης και στις αναγκαίες βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις που προσφέρουν θέσεις εργασίας, στην αναβάθμιση των Κέντρων Προώθησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, στην ανάγκη διαμόρφωσης συστήματος διάγνωσης των αναγκών των επιχειρήσεων και στην ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς εργασίας.
Η συζήτηση κατά το γεύμα εργασίας εστιάστηκε στο επενδυτικό σχέδιο - Πακέτο Juncker. Ο υπουργός Εργασίας, κ. Σκουρλέτης, μεταξύ άλλων τόνισε πως «εφόσον οι προτεραιότητες του Επενδυτικού Σχεδίου αφορούν την επένδυση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, την προώθηση της απασχόλησης των νέων και την τόνωση της απασχόλησης, μέσω της χρηματοδότησης των  μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τότε απαντούν σε σημαντικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας» και επιπλέον ότι είναι σημαντικό οι επενδύσεις να έχουν αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.

Το βασικό θέμα της Ημερήσιας Διάταξης του Συμβουλίου αφορούσε στο Ευρωπαϊκό  Εξάμηνο 2015, τη συνεισφορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα λάβει χώρα στις 19 και 20 Μαρτίου 2015 στις Βρυξέλλες.  

Το Συμβούλιο Απασχόλησης EPSCO ενέκρινε, μεταξύ άλλων :
•    Την Κοινή Έκθεση για την Απασχόληση με θέμα  «Κοινωνική Ευρώπη: Για μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».
•    Τα βασικά μηνύματα Κοινής Έκθεσης της Επιτροπής Κοινωνικής προστασίας και των υπηρεσιών της Επιτροπής με θέμα «Οι χρηματοδοτικές ρυθμίσεις και η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της κατανομής των πόρων».
•    Συμπεράσματα με θέμα τη μετάβαση σε αγορές εργασίας χωρίς αποκλεισμούς.
•    Συμπεράσματα σχετικά με ένα στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για τη υγεία και την ασφάλεια στην εργασία για την περίοδο 2014-2020.