Πολιτική

Μητσοτάκης: Προσωρινή μείωση της τιμής των διοδίων από Πελασγία ως Κλειδί κατά 17%

Μητσοτάκης: Προσωρινή μείωση της τιμής των διοδίων από Πελασγία ως Κλειδί κατά 17% Φωτογραφία: EUROKINISSI
Η τιμή των διοδίων θα μειωθεί από την 1η Οκτωβρίου ως τα τέλη του 2025, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την προσωρινή μείωση των διοδίων κατά 17% στην Πελασγία ανακοίνωσε από το Κιλελερ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλία, έναν χρόνο μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, o Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης της περιοχής, αποκαλώντας την μείωση στην τιμή των διοδίων στην Πελασγία ως μία συμβολική κίνηση.

«Επιτρέψτε μου μια ανακοίνωση συμβολικού χαρακτήρα η οποία δείχνει πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ανταποδοτικότητα. Προέκυψε όφελος για το ελληνικό δημόσιο από την αναχρηματοδότηση της σύμβασης παραχώρησης του έργου Μαλιακού – Κλειδί. Έπεσαν τα επιτόκια και βρεθήκαμε με όφελος περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνέχισε ακόμα ανακοινώνοντας πως «Αποφασίσαμε με τον υπουργό Υποδομών να επιστρέψουμε τα χρήματα αυτά στην ελληνική κοινωνία. Έτσι, θα μειώσουμε τα διόδια από Πελασγία μέχρι το Κλειδί περίπου 17% για τα αυτοκίνητα με 2,8 έως 3 ευρώ συνολικό όφελος γι’ όλη αυτή τη διαδρομή. Θεωρούμε ότι είναι δίκαιο να επιστρέψουμε τα χρήματα στην ελληνική κοινωνία».

Η έκπτωση αφορά όλες τις κατηγορίες οχημάτων με διαφοροποίηση μεταξύ ελαφρών (ΕΟ) και βαρέων οχημάτων (ΒΟ) και συγκεκριμένα:

- Έκπτωση (ύψους 17%) για τα ελαφρά οχήματα σε όλες τις διελεύσεις, είτε με χρήση πομποδέκτη (οποιασδήποτε Παραχώρησης), είτε με πληρωμή σε λωρίδες με εισπράκτορα (ή αυτόματα μηχανήματα πληρωμής).

- Έκπτωση (ύψους 5%) για τα βαρέα οχήματα, αποκλειστικά για τις διελεύσεις με χρήση πομποδέκτη (οποιασδήποτε Παραχώρησης).
Το χρονικό διάστημα εφαρμογής του προγράμματος είναι από 1 Οκτωβρίου 2024 έως και 31 Δεκεμβρίου 2025 (περίοδος 15 μηνών) και αφορά στους σταθμούς διοδίων: Πελασγίας, Μοσχοχωρίου, Μακρυχωρίου, Λεπτοκαρυάς και Κλειδιού, καθώς και τα 17 πλευρικά διόδια της περιοχής, με βάση τις εκτιμήσεις των διελεύσεων από τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, όπου έχει συνυπολογιστεί και το ενδεχόμενο αποκλίσεων.

Συγκεκριμένα, το όφελος για τους χρήστες ΙΧ από την εφαρμογή του προγράμματος είναι:

- 2,8 ευρώ για το 2024, καθώς η επιβάρυνση της διέλευσης από τους πέντε σταθμούς μειώνεται από 16,5 (σήμερα) σε 13,7 ευρώ, και
- 3 ευρώ για το 2025, από 17,4 σε 14,4 ευρώ.

Όσον αφορά στα βαρέα οχήματα, σημειώνεται πως η έκπτωση ύψους 5% στους χρήστες που διαθέτουν πομποδέκτη προστίθεται στην έκπτωση ύψους 7%, η οποία υφίσταται ήδη από τον παραχωρησιούχο.

Τόνισε ότι η μείωση θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου ως τα  τέλη 2025.

«Νομίζω αποτελεί μια μικρή ένδειξη του πως αντιλαμβανόμαστε την ανταποδοτικότητα – αφορά μετακινήσεις στον πιο πολυσύχναστο δρόμο», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριακός Μητσοτάκης.

diodia1_d79c0.jpg

diodia3_795fd.jpg

NETWORK