Οικονομία

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Ανθρωπιστική Κρίση

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Ανθρωπιστική Κρίση Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Ανθρωπιστική Κρίση
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Ανθρωπιστική Κρίση Εν αναμονή αλλαγών σε δύο τουλάχιστον άρθρα, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την πάταξη της διαφθοράς.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, όπως επίσης και από τη Νέα Δημοκρατία, τη Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». Η συζήτηση του νομοσχεδίου, συνεχίζεται επί των άρθρων.

Αλλαγές στη διάταξη που αποκλείει τους δικαιούχους ευρωπαϊκών προγραμμάτων αντιμετώπισης της φτώχειας, από τα ευεργετήματα του νομοσχεδίου ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση, υποσχέθηκε να φέρει η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου, ανταποκρινόμενη στις παρατηρήσεις εκπροσώπων κοινωνικών φορέων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων που προσκλήθηκαν, επεφύλαξαν πληθώρα παρατηρήσεων, που, μεταξύ άλλων, αφορούσαν την ασάφεια του όρου «ακραία φτώχεια» που χρησιμοποιείται στο νομοσχέδιο και το αριθμητικό μέγεθος των ευεργετούμενων πολιτών. Μία από τις ενστάσεις, αφορούσε το άρθρο 4, που εξαιρεί από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, όσους ήδη ευεργετούνται από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοηθείας για τους Απόρους, καθώς και από αντίστοιχα προγράμματα του ΕΣΠΑ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα - "Στόχος 9").

Αντίθετος με το άρθρο εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αρχιμανδρίτης Νικόλαος Φαρμάκης, ο οποίος τόνισε πως «αν τα βάλουμε κάτω αριθμητικά, θα δούμε πως είναι ελάχιστες οι φορές που οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν βοήθεια από τα ευρωπαϊκά και περιφερειακά προγράμματα».

«Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, είναι σαν κάποια συσσίτια που λένε πως τρώμε Δευτέρα και Παρασκευή και τις υπόλοιπες μέρες, αν ζήσει κάποιος, θα έρθει να φάει» σχολίασε σκωπτικά ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας.

- «Το άρθρο 4 χρήζει αναθεώρησης», συμφώνησε η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.