Οικονομία

Brussels Group τέλος η Τρόικα δεν θα μπαίνει σε υπουργεία

Η Τρόικα βαφτίζεται «Brussels Group» αλλά δεν θα μπαίνει σε υπουργεία Η Τρόικα βαφτίζεται «Brussels Group» αλλά δεν θα μπαίνει σε υπουργεία
Brussels Group τέλος η Τρόικα δεν θα μπαίνει σε υπουργεία Ξεκινούν σήμερα, στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι συζητήσεις με τους θεσμούς για την αποσαφήνιση και εξειδίκευση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ στην οποία όμως δεν θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκης. Τα τεχνικά κλιμάκια που θα λειτουργούν στις Βρυξέλλες και που από σήμερα θα ονομάζονται "Brussels Group"

Στις Βρυξέλλες παραμένουν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, θα είναι ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κυρία Ελενα Παναρίτη, ενώ στη διαδικασία θα συμμετέχουν και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν σε αίθουσα της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να συλλέξουν στοχευμένα στοιχεία. Τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την Ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους.

Δεν θα επισκέπτονται υπουργεία για να ελέγχουν υπηρεσιακούς φορείς ή να συζητούν με υπουργούς οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων που θα έρχονται στην Ελλάδα όποτε αυτό απαιτηθεί.

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι τα στοιχεία που αιτούνται για να πληροφορηθούν θα τους προσκομίζονται σε ειδικό χώρο ο οποίος θα επιλεγεί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Στην κυβέρνηση διευκρινίζουν ότι ο χρόνος έλευσής τους, το είδος των στοιχείων που θα ζητούνται αλλά και το ποιοί υπηρεσιακοί παράγοντες θα αναμειγνύονται θα είναι αποφάσεις που θα λαμβάνουν από κοινού τα τεχνικά κλιμάκια που θα λειτουργούν στις Βρυξέλλες και που από σήμερα θα ονομάζονται "Brussels Group".

Συνεπώς η Ελλάδα θα συμμετέχει στην απόφαση αυτή. Πρόκειται εκτιμάται για την εύρεση μιας "χρυσής τομής" καθώς από τη μια υπήρχε η πίεση να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια και από την άλλη η Ελλάδα δεν ήθελα να μπει σε ένα σκηνικό προηγούμενων χρόνων.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση που έλαβε χαρακτηριστικά θρίλερ το τελευταίο 24ωρο, υποστηρικτική ήταν η στάση της γαλλικής πλευράς.