Οικονομία

Ως εκπρόθεσμη η τροπολογία για την παράταση της ΕΓΣΣΕ

Ως εκπρόθεσμη η τροπολογία για την παράταση της ΕΓΣΣΕ Ως εκπρόθεσμη η τροπολογία για την παράταση της ΕΓΣΣΕ
Ως εκπρόθεσμη η τροπολογία για την παράταση της ΕΓΣΣΕ Στην βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για την παράταση έως τις 30 Ιουνίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που λήγει στο τέλος Μαρτίου. Η τροπολογία χαρακτηρίστηκε ως εκπρόθεσμη αν και η νεα Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντοπούλου έχει διαμηνύσει ότι δεν θα κάνει αποδεκτές εκπρόθεσμες τροπολογίες

Συγκεκριμένα με την τροπολογία επεκτείνεται η παράταση της κανονιστικής ισχύος της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στους έξι μήνες από τη λήξη της. Σε μια ούτως ή άλλως μεταβατική περίοδο επαναρρύθμισης του συνολικού θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του συστήματος συλλογικής αυτονομίας, η προτεινόμενη ρύθμιση παρέχει επιπλέον χρόνο στους βασυχούς κοινωνικούς εταίρους της χώρας να πραγματώσουν τον θεσμικό τους ρόλο ως των κοινωνικών παραγόντων που κατ' εξοχήν και κατά προτεραιότητα δύνανται να γνωρίζουν την υφιστάμενη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.

Ειδικοτερα στο άρθρο 9 του ν. 1876/1990 προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:
«Οι κανονιστικοί όροι εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό».

Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (άρθρο 75 παρ.2 του Συντάγματος)

Επί τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις».

Α. Με την υπόψη τροπολογία ορίζεται ότι, οι κανονιστικοί όροι Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που έληξε ή καταγγέλθηκε, ισχύουν για ένα (1) εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό. (Σήμερα οι κανονιστικοί όροι ισχύουν για ένα τρίμηνο).

Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό και στους προϋπολογισμούς φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Παράταση της επέκτασης της κανονιστικής ισχύος των όρων των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
1.    Αναγκαιότητα: Ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη ο θεσμικός και κοινωνικός διάλογος για την αποκατάσταση και λειτουργική αναβάθμιση του συνολικού θεσμικού πλαισίου οργάνωσης της συλλογικής αυτονομίας είναι αναγκαία η διασφάλιση της συνέχειας και επικαιροποίησης, ενός ελάχιστου πλαισίου επαγγελματικών ρυθμίσεων που θα παρέχει ένα στοιχειώδες πλέγμα κοινωνικής προστασίας, ως προς τους βασικούς, γενικά ισχύοντες όρους αμοιβής και εργασίας.
2.    Καταλληλότητα - Κοινωνικές Συνέπειες: Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις παρέχεται στους βασικούς κοινωνικούς εταίρους ένα επαρκές χρονικό όριο διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επεξεργαστούν ένα βασικό πλέγμα κανονιστικών ρυθμίσεων, προσαρμοσμένο στις επιτακτικές σήμερα ανάγκες της κοινωνίας και τις ιδιαίτερες συνθήκες της εθνικής οικονομίας και αγοράς εργασίας.
3.    Αρμοδιότητα: Αρμόδιος για την προώθηση της προτεινόμενης ρύθμισης είναι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
4.    Τήρηση Νομοτεχνικών Κανόνων: Κατά τη σύνταξη των προτεινόμενων ρυθμίσεων τηρήθηκαν οι νομοτεχνικοί κανόνες που διαλαμβάνονται στο εγχειρίδιο οδηγιών της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕ.Ν.Ε.).