Οικονομία

Σήμα κινδύνου για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων

Σήμα κινδύνου για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων Σήμα κινδύνου για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων
Σήμα κινδύνου για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων Την ανάγκη να επανέλθει ο κοινωνικός πόρος υπέρ του ΜΤΠΥ, που καταργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με την Εκτελεστική Επιτροπή του Σωματείου, τονίζεται ότι ο συγκεκριμένος πόρος (3% επί των προμηθειών του Δημοσίου) πρόσφερε ένα 25% στα έσοδα του Ταμείου, το οποίο τώρα κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ο πόρος αυτός καταργήθηκε από πέρσι, αλλά η σχετική διάταξη τέθηκε σε εφαρμογή από την 1.1.2015 και μετά και υπολογίζεται ότι απέφερε στο ταμείο έσοδα της τάξης των 8 εκατ. ευρώ το μήνα. Η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι, ειδικά για το ΜΤΠΥ είχε πραγματοποιήσει ανακοινώσεις και συνεχή διαβήματα προς τον προηγούμενο υπουργό Εργασίας, κάνοντας λόγο για αδιέξοδο στα οικονομικά του Ταμείου, καθώς η μοναδικοί του πόροι ήταν η κράτηση 3% και οι εισφορές των εργαζομένων. Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι οι αγώνες των εργαζομένων απέτρεψαν μείωση κατά 63% των μερισμάτων, όπως ήταν το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή όμως, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει με νόημα ότι για να πραγματοποιηθεί η εξαγγελία της νέας κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει άλλη περικοπή σε συντάξεις και μερίσματα, «απαιτείται η παράλληλη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Συστήματος». Αυτό σημαίνει να επανέλθει άμεσα η κράτηση 3% υπέρ του ΜΤΠΥ, πρόταση που η ΑΔΕΔΥ επανέλαβε και στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτρη Στρατούλη, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. Η ΑΔΕΔΥ συμπληρώνει ότι θα πρέπει η κυβέρνηση, να αποφασίσει επιπλέον, την περαιτέρω χρηματοδότηση του Ταμείου για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των μερισμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, προκύπτει ότι εάν δεν βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης του Ταμείου, τότε θα καλυφθεί ένα μέρος από το άνοιγμά του, το οποίο ανέρχεται στα 16 εκατ. ευρώ το μήνα. Το υπόλοιπο ποσό θα προκύψει από μείωση των μερισμάτων έως 10%.