Οικονομία

Ρωμανιάς προς ΤΕΕ: Θα ακυρωθούν οι αναδρομικές αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές προς τους μηχανικούς

Ρωμανιάς προς ΤΕΕ: Θα ακυρωθούν οι αναδρομικές αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές προς τους μηχανικούς
Ρωμανιάς προς ΤΕΕ: Θα ακυρωθούν οι αναδρομικές αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές προς τους μηχανικούς Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε να ακυρώσει, με νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, την αναδρομική επιβολή αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών σε μηχανικούς, ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες ανάμεσα στο προεδρείο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και στον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Ρωμανιά, αποφασίστηκε να κατατεθούν ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αναμορφώνουν το σύστημα ασφαλιστικών εισφορών, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η καταβολή τους. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 40.000 μηχανικοί, επί συνόλου 65.000, αδυνατούν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.

 Σε δεύτερο επίπεδο, το υπουργείο Εργασίας, δεσμεύτηκε να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται σε νομοθετικό και διοικητικό επίπεδο, ώστε να μην εφαρμοστούν και να ακυρωθούν στην πράξη οι αναδρομικές αυξήσεις και εισφορές που έχει αποφασίσει το ΕΤΑΑ. Υπενθυμίζεται ότι κατά της συγκεκριμένης απόφασης προσέφυγε το ΤΕΕ στη δικαιοσύνη, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την εν λόγω προσφυγή. Η διοικούσα επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ έχει λάβει σχετική απόφαση ότι τα ειδοποιητήρια με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές θα αναρτηθούν στις 15 Μαίου 2015 και θα είναι πληρωτέα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.

Με άλλη νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Εργασίας, θα τακτοποιεί και το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων μηχανικών. Την ίδια στιγμή, πρόκειται να ανακληθεί η λίστα οφειλετών που μεταβίβασε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣ ΕΤΑΑ στις Εφορίες, ώστε να εξαλειφτεί ο κίνδυνος κατασχέσεων και άλλων συνεπειών εις βάρος των μηχανικών.

Το υπουργείο Εργασίας, εμφανίστηκε να αντιμετωπίζει θετικά και τις προτάσεις του ΤΕΕ για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας. Επίσης, δεσμεύτηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την άμεση απονομή προσωρινής σύνταξης, ως ποσοστό της συνολικής σύνταξης, στους δικαιούχους μηχανικούς, που καταθέτουν σχετική αίτηση. Μέχρι τώρα οι δικαιούχοι αντιμετωπίζουν πολύμηνες καθυστερήσεις, σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας τους. Ειδικά για την διατήρηση της αυτονομίας και αυτοδιοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ, ο κ. Ρωμανιάς δεσμεύτηκε ότι το Ταμείο θα παραμείνει ανεξάρτητο στο ΕΤΑΑ και ότι δεν θα ενοποιηθεί με άλλα Ταμεία, διατηρώντας την οικονομική του αυτοτέλεια, προσθέτοντας ότι τυχόν επιμέρους θέματα θα αντιμετωπιστούν με μελέτη σε βάθος χρόνου.