Οικονομία

Σε εργασιακά και ασφαλιστικό «κολλάει» η διαπραγμάτευση

Σε εργασιακά και ασφαλιστικό «κολλάει» η διαπραγμάτευση Σε εργασιακά και ασφαλιστικό «κολλάει» η διαπραγμάτευση
Σε εργασιακά και ασφαλιστικό «κολλάει» η διαπραγμάτευση Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Βασικό θέμα διαφωνίας, παραμένουν τα εργασιακά ζητήματα. Η τοποθέτηση αυτή έγινε νωρίτερα το πρωί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, στον ΑΝΤ1, δείχνοντας έτσι ότι ουσιαστικά τα εμπόδια που είχαν προκύψει στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Σαμαρά, συνεχίζονται και με την κυβέρνηση Τσίπρα. Ειδικότερα, ο κ. Μάρδας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά διαφωνεί για το σχέδιο που έχει προταθεί για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θέμα συντάξεων.

Το ασφαλιστικό επίσης, αποτελεί «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την πλευρά των «θεσμών» να διαφωνεί με τους χειρισμούς που προτείνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Στο σκέλος των ομαδικών απολύσεων, η πρόταση που έχει κατατεθεί από τις Βρυξέλλες είναι να υπάρξει όχι απλώς περιορισμός τους, αλλά αντίθετα επέκτασή τους, έως και πλήρης απελευθέρωση σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αν λοιπόν μια επιχείρηση μπορεί να αποδείξει ότι βρίσκεται «μια ανάσα» από το λουκέτο, τότε ο νόμος να δίνει τη δυνατότητα για ομαδικές απολύσεις απελευθερωμένες, χωρίς δηλαδή να ισχύει το όριο του 5% το μήνα, όπως είναι σήμερα. Σημειώνεται ότι ήδη το περασμένο καλοκαίρι στην Χαλυβουργία Ελλάδος εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μοντέλο, όμως το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε όσους στηρίζουν αυτή την άποψη. Η επιχείρηση δεν διασώθηκε, συνεχίζει να έχει σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας και οι περικοπές αποδοχών συνεχίζονται, ενώ χάθηκαν οι θέσεις εργασίας για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο…

Στο σκέλος του Ασφαλιστικού, οι «θεσμοί» εμφανίζουν ιδιαίτερο προβληματισμό σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, αν επανέλθει το παλαιό μοντέλο υπολογισμού τους. Στις επικουρικές συντάξεις υπολογίζεται ότι οι επιβάρυνση αναμένεται να ανέλθει στα 360 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 450 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα στοιχίσει η διατήρηση των εφάπαξ στα ίδια επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για διπλή μείωση στις επικουρικές συντάξεις εντός του έτους, που θα έφτανε έως το 15% σωρρευτικά, με στόχο να πάψει να παράγει ελλείμματα το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Επίσης, για το εφάπαξ η εφαρμογή του μαθηματικού τύπου που είχε ψηφιστεί θα οδηγούσε σε δραματική περικοπή τους, που ανάλογα το Ταμείο, θα κυμαινόταν από 20% έως 50%. Έτσι και αλλιώς, η νέα κυβέρνηση τα μέτρα αυτά δεν προτίθεται να τα εφαρμόσει και θεωρεί ότι το άνοιγμα των 810 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από τα έσοδα που μπορεί να αποφέρει η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις πρώτες δύο ημέρες εφαρμογής της, στο ΙΚΑ, υποβλήθηκαν περίπου 3.000 αιτήσεις και εισπράχθηκαν άμεσα, από την καταβολή της α’ δόσης, περίπου 11,5 εκατ. ευρώ, ποσό που επιτρέπει την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να αισιοδοξεί ότι μπορεί, επιτέλους, η συγκεκριμένη ρύθμιση να αποφέρει σημαντικά έσοδα για τα Ταμεία.

Διαφωνίες όμως υπάρχουν και για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, για όσους λαμβάνουν έως 700 ευρώ μηνιαίες αποδοχές. Το κόστος η ελληνική πλευρά το υπολογίζει στα 550 εκατ. ευρώ, αλλά οι «θεσμοί» θεωρούν ότι θα είναι σημαντικά υψηλότερο. Τώρα καλείται η ελληνική πλευρά να πείσει τους εταίρους της ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το αυξημένο κόστος του ασφαλιστικού συστήματος και με συγκεκριμένα μέτρα, όπως θα μπορούσαν να είναι οι στοχευμένες ενοποιήσεις Ταμείων να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες και να πετύχει την πολυπόθητη ισορροπία.