Οικονομία

Νέες προϋποθέσεις για την άσκηση επαγγέλματος λογοθεραπευτή

Νέες προϋποθέσεις για την άσκηση επαγγέλματος λογοθεραπευτή Νέες προϋποθέσεις για την άσκηση επαγγέλματος λογοθεραπευτή
Νέες προϋποθέσεις για την άσκηση επαγγέλματος λογοθεραπευτή Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) με τον τίτλο: «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων άσκησης του επαγγέλματος των λογοθεραπευτών» με το οποίο καταργείται το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα και ορίζει όλες τις νέες διατάξεις που διέπουν το επάγγελματου λογοθεραπευτή

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζεται η σημασία του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και καλεί τους σπουδαστές λογοθεραπείας και τους επαγγελματίες λογοθεραπευτές καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να συμμετάσχουν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης υποβάλλοντας τις απόψεις, τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους έως την Τρίτη 7 Απριλίου 2014 και ώρα 14.00.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΠΔ για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή απαιτείται:
α. Πτυχίο του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) ή
β. Πτυχίο της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) με τα πτυχία της ημεδαπής ή
γ. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ισότιμο και όχι αντίστοιχο και άδεια άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή στο εξωτερικό ή αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα διετής (2ετής) τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση ως Λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή αλλοδαπή ή
δ. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής ή της ημεδαπής και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στη Λογοθεραπεία της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους αναγνωρισμένος από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ισότιμος και άδεια άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή στο εξωτερικό ή αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα διετής (2ετής) τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση ως Λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή ή
ε. Απόφαση αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.)

Βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή χορηγείται κατ’ εξαίρεση σε όποιον μέχρι την έκδοση του παρόντος διατάγματος διαθέτει αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα δεκαετή (10ετή) τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση ως Λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή.

Η άδεια άσκησης επαγγέλματος, τα αποδεικτικά των ακαδημαϊκών τίτλων και της επαγγελματικής απασχόλησης προσκομίζονται στην αρμόδια υπηρεσία, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 3 του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) έτους από τη δημοσίευση του παρόντος.

Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή ορίζεται η κατά τόπους Περιφέρεια.

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στην αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α. Αίτηση.
β. Όλα τα έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται ότι πληρούνται οι τασσόμενες προϋποθέσεις του παρόντος διατάγματος στο πρόσωπο του ενδιαφερομένου.
γ. Παράβολο δημοσίου ταμείου, όπως αυτό ορίζεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
δ. Παράβολο χαρτοσήμου, όπως αυτό ορίζεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. ε. Αντίγραφο ποινικού Μητρώου Γενικής Χρήσης (τρίμηνης ισχύος).
στ. Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή οποιουδήποτε δημοσίου εγγράφου πιστοποίησης της ταυτότητας του ενδιαφερομένου.
ζ. Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες.

Για τους πολίτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών και η χορηγηθείσα βεβαίωση εγγραφής στους πολίτες της Ένωσης

Για τους αλλοδαπούς απαιτούνται εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών και άδεια διαμονής και εργασίας.

Για τους ομογενείς της Αλβανίας απαιτείται εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών και το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών.

Για τους ομογενείς της Κύπρου και της Τουρκίας απαιτούνται εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών και τα επίσημα έγγραφα που προβλέπονται

Ανακαλείται η βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος Λογοθεραπευτή με αιτιολογημένη απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Στην περίπτωση έκδοσης αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης για κακούργημα, κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παιδοκτονία, για αρπαγή προσώπου, για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, για αισχροκέρδεια, για δωροδοκία ή δωροληψία, παράβαση καθήκοντος, για έγκλημα κατά των ηθών και λιποταξία.

Στην περίπτωση στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης και για άλλα αδικήματα, εκτός των όσων αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

Στην περίπτωση χορήγησης της βεβαίωσης λόγω πλάνης για την ύπαρξη των απαιτούμενων προϋποθέσεων με εφαρμογή των γενικών αρχών περί ανακλήσεως των διοικητικών πράξεων, ανεξαρτήτως της υποκειμενικής συμπεριφοράς του αιτηθέντος τη χορήγηση.

Στην περίπτωση που ο αδειούχος επαγγελματίας καταστεί μη ικανός για την άσκηση του επαγγέλματος εξαιτίας σωματικής ή διανοητικής βλάβης ή νοσήματος που θα πιστοποιείται με απόφαση των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας υποχρεούνται να τηρούν από την έναρξη ισχύος του παρόντος διατάγματος Μητρώα, στα οποία καταχωρούνται οι χορηγούμενες βεβαιώσεις, αντίγραφα των οποίων κοινοποιούνται ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας.

Το παρόν Προεδρικό Διάταγμα ισχύει αναδρομικά από την 31η Δεκεμβρίου 2014