Οικονομία

Στρατούλης: Η κατάργηση κοινωνικών πόρων δημιούργησε τεράστια προβλήματα στα Ταμεία

Στρατούλης: Η κατάργηση κοινωνικών πόρων δημιούργησε τεράστια προβλήματα στα Ταμεία Στρατούλης: Η κατάργηση κοινωνικών πόρων δημιούργησε τεράστια προβλήματα στα Ταμεία
Στρατούλης: Η κατάργηση κοινωνικών πόρων δημιούργησε τεράστια προβλήματα στα Ταμεία Τη δραματική κατάσταση, που έχει περιέλθει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), λόγω και της κατάργησης του κοινωνικού πόρου (3% επί των προμηθειών στο Δημόσιο), με συνέπεια εάν δεν αποκατασταθεί, να προκύψουν περικοπές μερισμάτων στους 280.000 δικαιούχους από 60% έως και 80%, περιέγραψε νωρίτερα στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, του τέως υπουργού Εργασίας και νυν βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, ο κ. Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης  είναι να μην καταργηθούν οι λεγόμενοι «κοινωνικοί πόροι».

Οι πιέσεις των δανειστών αναφέρονται στο Ταμείο Νομικών και στο αγγελιόσημο. Η κατάργηση, ωστόσο, κατά την περίοδο των μνημονίων, σαράντα δύο λεγόμενων «κοινωνικών πόρων», κυρίως από τα επικουρικά ταμεία και τα εφάπαξ, έχει δημιουργήσει τρομακτικά προβλήματα σε αυτά τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ. Στρατούλης δεσμεύτηκε ξανά για την καταβολή των συντάξεων και για τη μη περαιτέρω μείωσή τους.

Ο υπουργός, προανήγγειλε τη συγκρότηση επιτροπής επιστημόνων, που θα μελετήσει το ζήτημα της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων. Σε πρώτη φάση θα διαπιστωθεί τι απέδωσαν οι ενοποιήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Σε δεύτερο επίπεδο, θα γίνουν ενοποιήσεις αφού πρώτα υπάρξουν σχετικές αναλογιστικές μελέτες και αφού προηγηθεί διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς εργαζομένων και ασφαλισμένων. Πάντως, ο κ. Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι οι όποιες ενοποιήσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν, δεν θα γίνουν με κατεδάφιση, με συμπίεση, με ισοπέδωση προς τα κάτω ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων έκανε λόγο για «ιδεολογική εμμονή νεοφιλελεύθερων κύκλων της ευρωζώνης και των λεγόμενων εταίρων της χώρας με το συγκεκριμένο ζήτημα». Σημείωσε επίσης ότι όσοι επιλέγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, για κάθε ένα χρόνο που φεύγουν νωρίτερα από το γενικό όριο συνταξιοδότησης μειώνεται η σύνταξή τους κατά 6%. Ο κ. Στρατούλης επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ήλιος», προκύπτει ότι μόνο το 11% των συντάξεων γήρατος είναι οι λεγόμενες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Προανήγγειλε ότι θα σταματήσουν οι εθελούσιες εξόδους από  τράπεζες ή ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ, γιατί δημιούργησαν «μαύρες τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντίθετα δεν θα επηρεαστούν οι μητέρες -  εργαζόμενες με ανήλικα τέκνα, όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα που καταβάλλονται βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ανάπηροι, εκπαιδευτικοί και όσοι «παλαιοί» ασφαλισμένοι, είχαν ξεκινήσει πριν από το 1983, τον εργασιακό τους βίο.

Για τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Στρατούλης επανέλαβε την πρόθεσή του να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προκειμένου να μην μειωθούν περαιτέρω. Αντίστοιχα, θα καταργηθούν όλες οι διατάξεις που τέθηκαν σε ισχύ από φέτος και προκαλούν μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Επίσης, δεν θα εφαρμοστεί ο νέος μαθηματικός τύπος για τα εφάπαξ, που οδηγεί σε 30% έως 80% μείωση. Στη θέση του θα υπάρξει ένας νέος μαθηματικός τύπος που, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, θα λαμβάνει υπόψη τι έδωσαν οι ασφαλισμένοι όλα αυτά τα χρόνια σε εισφορές, μαζί με ένα τεχνικό επιτόκιο που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα και δεν θα οδηγεί σε μειώσεις, σε σχέση με όσους πήραν εφάπαξ έως 31.8.2013.
Για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), τονίστηκε ότι δεν θα περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων με κόστος 82 εκατ. ευρώ. Θα επανέλθει η  13η  σύνταξη , την οποία θα πάρουν στις 20 Δεκέμβρη του 2015 συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ.

Στο σκέλος των εσόδων προς τα Ταμεία, ο κ. Στρατούλης ανέφερε αναλυτικά τα σημεία του ασφαλιστικού συστήματος, από τα οποία θα προκύψει όφελος: Ειδικότερα:
-     Θα εξοικονομηθούν φέτος 100 εκατ ευρώ από την αντιμετώπιση της μαύρης, ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας.
-     Θα εξοικονομηθούν φέτος 150 εκατ. ευρώ από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Επίσης θα υπάρξει συνεργασία και με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, την ILO, για τις βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούνται κυρίως στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
-    Από το 1,5 δισ. ευρώ έσοδα φέτος, που είναι η εκτίμηση ότι θα προκύψουν από τις βελτιωμένες ρυθμίσεις, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ, μέσω αυξημένων καταβολών ασφαλιστικών εισφορών.
-    Θα συγκροτηθεί Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα έχει έσοδα από την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας. Ένα μέρος αυτών των εσόδων θα πάει κυρίως σε κοινωνικές πολιτικές και στην κοινωνική ασφάλιση.