Οικονομία

Λύση για το ΜΤΠΥ για να μην μειωθούν οι συντάξεις

Λύση για το ΜΤΠΥ για να μην μειωθούν οι συντάξεις Λύση για το ΜΤΠΥ για να μην μειωθούν οι συντάξεις
Στήριξη στο ΜΤΠΥ από το ΑΚΑΓΕ, για να μην μειωθούν οι συντάξεις Από τον Βασίλη ΑγγελόπουλοΜε κονδύλια από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), πρόκειται να αντιμετωπιστεί, τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες, το έλλειμμα που καταγράφει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ)

Η προσπάθεια που γίνεται, εστιάζεται στο να αποφευχθούν όσο είναι εφικτό οι περικοπές στις συντάξεις (μερίσματα) των περίπου 280.000 μερισματούχων του Ταμείου. Όπως είναι γνωστό, το Ταμείο από τον Ιούνιο και μετά, έχει υπολογιστεί ότι θα καταγράφει έλλειμμα περίπου 17 εκατ. ευρώ το μήνα. Αιτία είναι αφενός το «κούρεμα» που υπέστησαν τα αποθεματικά του Ταμείου, το 2012 ελέω PSI, αφετέρου δε η κατάργηση του κοινωνικού πόρου (3% επί των προμηθειών του δημοσίου), που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά τέθηκε σε εφαρμογή από την 1.1.2015 και μετά. Η απώλεια του κοινωνικού πόρου στέρησε από το Ταμείο ένα πολύ σημαντικό έσοδο και έθεσε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του. Χωρίς την κρατική στήριξη, θα χρειαζόταν να υπάρξει περικοπή μερισμάτων που μπορούσε να ξεπεράσει το 35%.
Χθες πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων στο υπουργείο Εργασίας, ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη και τον πρόεδρο του Ταμείου, Παύλο Περάτη, αλλά και με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ. Αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί το ΑΚΑΓΕ, ο ασφαλιστικός «κουμπαράς» που πρόκειται να στηρίξει ουσιαστικά την Κοινωνική Ασφάλιση από το 2019 και μετά, για να διασωθεί το Ταμείο. Σημειώνεται ότι το ΑΚΑΓΕ έχει συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 3,2 δις ευρώ και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι έως το τέλος του 2018, θα προστεθούν άλλα 2,5 δις ευρώ. Τώρα όμως, το ΜΤΠΥ έχει ανάγκη από κεφαλαιακή στήριξη, έτσι θα αξιοποιηθεί μέρος των κεφαλαίων αυτών, για να καλυφθούν οι δεδομένες πάγιες ανάγκες του ταμείου. Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας, είναι ακόμα και να επανέλθει ο κοινωνικός πόρος, ως μέτρο στήριξης των εσόδων του Ταμείου.