Οικονομία

Στην ΟΚΕ το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό

Στην ΟΚΕ το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό (ΑΠΕ/ΜΠΕ) Στην ΟΚΕ το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό (ΑΠΕ/ΜΠΕ)
Στην ΟΚΕ το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Την ερχόμενη Δευτέρα, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποσταλεί στην ΟΚΕ, το σχέδιο νόμου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να υπάρξει η απαραίτητη γνωμοδότηση και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μετά τη λήξη της σημερινής τριμερούς συνάντησης, με εργοδότες (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ) και εργαζόμενους (ΓΣΕΕ), δόθηκε και δύο πλευρές χρόνος λίγων ημερών, έτσι ώστε να καταθέσουν τις τελικά θέσεις τους, για να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει κάποια προσθήκη ή τροποποίηση στις διατάξεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σήμερα, μετά από μια πενταετία, συνάντηση ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, χαιρετίζεται από το υπουργείο Εργασίας ως θετική εξέλιξη. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ενστάσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων, όπως είναι η διαδικασία των ωριμάνσεων, η λειτουργία του ΟΜΕΔ, αλλά και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για «χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων και παρατηρήσεων».

Ακόμα και η είσοδος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην έναρξη της διαδικασίας, δεν εμπόδισε την πραγματοποίηση της συνάντησης. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του ίδιου του υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος επισήμανε ότι «εμείς εμμένουμε στη λογική του κοινωνικού διαλόγου σε αντίθεση με αυτό που επέβαλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια όπου μονομερώς αποφάσιζαν και έκαναν πράξη τη βίαιη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Σε αυτή τη διαδικασία διαλόγου είμαστε ανοιχτοί σε κάθε γνώμη». Ο κ. Σκουρλέτης πάντως, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι μπορεί να μην ήταν και τόσο «χρήσιμη» η παρέμβαση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην επανέναρξη της διαδικασίας, με τον τρόπο που έγινε. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «ορισμένα συνδικάτα, κάποια σωματεία, θεωρούν αυτή τη στιγμή που ξαναπαίρνει εμπρός ο κοινωνικός διάλογος, που υπάρχει μια αποφασιστική στάση της κυβέρνησης να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι φωνή, δικαιώματα, όπλα, να παρέμβουν και να μας καταθέσουν τις απόψεις τους. Τους δεχτήκαμε. Θα ήθελα όμως να ρωτήσω αν τελικά αυτός ο τρόπος της παρέμβασης βοηθά κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή αναγνωρίζουν όλοι ότι είναι αναγκαίο, να προχωρήσουμε δηλαδή στις συγκεκριμένες αλλαγές, ή τελικά δεν είναι και τόσο χρήσιμη μια τέτοιου είδους παρέμβαση».

NETWORK