Οικονομία

Ένα νομοσχέδιο για κατώτατο μισθό και συλλογικές διαπραγματεύσεις

Ένα νομοσχέδιο για κατώτατο μισθό και συλλογικές διαπραγματεύσεις Ένα νομοσχέδιο για κατώτατο μισθό και συλλογικές διαπραγματεύσεις
Ένα νομοσχέδιο για κατώτατο μισθό και συλλογικές διαπραγματεύσεις - Σήμερα στην ΟΚΕ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) απεστάλη σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σε δύο φάσεις.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή έως το τέλος Μαΐου ενώ το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο δεν ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για το 2015 το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 11 εκατ. ευρώ, με το ΙΚΑ να αυξάνει τα έσοδά του κατά 13,4 εκατ. ευρώ και τον ΟΑΕΔ να πληρώνει αυξημένα επιδόματα ανεργίας (τα επιδόματα ακολουθούν το ύψος του εκάστοτε κατώτατου μισθού) κατά 24,4 εκατ. ευρώ.

Το 2016 η εικόνα αντιστρέφεται και θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 12 εκατ. ευρώ, καθώς το ΙΚΑ θα αυξήσει τα έσοδά τους κατά 130,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΑΕΔ θα πληρώσει επιπλέον 118,5 εκατ. ευρώ.