Οικονομία

ΙΚΑ: Στο επόμενο ΔΣ η απόφαση για τα αποθεματικά

ΙΚΑ: Στο επόμενο ΔΣ η απόφαση για τα αποθεματικά
ΙΚΑ: Στο επόμενο ΔΣ η απόφαση για τα αποθεματικά Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, που θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, θα αποφασίσει το ΙΚΑ, τι θα πράξει με τα αποθεματικά του. Στο ΔΣ που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, υπήρξε η συγκεκριμένη προαναγγελία, με την επισήμανση από την πλευρά της διοίκησης, ότι εάν υπάρξει απόφαση για μεταφορά αποθεματικών στην ΤτΕ ώστε να μετατραπούν σε κρατικά ρέπος, αυτά θα είναι ότι ποσό μπορεί να συγκεντρωθεί, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ ειπώθηκε επίσης ότι έως τώρα, οι συστημικές τράπεζες δίνουν επιτόκιο στο ΙΚΑ για τα αποθεματικά του, έως 2,1%, ενώ τη ΤτΕ μπορεί να δώσει έως και 2,7%. Επίσης, έγινε λόγος για ανάγκη ταμειακής διευκόλυνσης προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), τώρα που υπάρχει αιτία. Επισημάνθηκε δε ότι, το ΓΛΚ είναι εκείνο που στηρίζει το ΙΚΑ δίνοντας έως 300 εκατ. ευρώ κάθε φορά για να καταβληθούν απρόσκοπτα οι συντάξεις. Η χρονική διάρκεια της διάθεσης των αποθεματικών ορίστηκε στις 10 – 15 ημέρες. Επίσης, στην περίπτωση που θα υπάρξει τράπεζα, η οποία θα προσφέρει ακόμα πιο υψηλό επιτόκιο, τονίστηκε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η συγκεκριμένη πρόταση από ένα νέο ΔΣ, αλλιώς τίθεται θέμα ευθύνης των μελών του. Εκτιμήθηκε όμως, ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί τράπεζα που να δίνει καλύτερο επιτόκιο από αυτό της ΤτΕ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ, παρέστη για πρώτη φορά και ο γγ Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Ρωμανιάς, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στις αποφάσεις που καλείται να λάβει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Μάλιστα, ο κ. Ρωμανιάς, προανήγγειλε ότι θα παραστεί και στο επόμενο, κρίσιμο ΔΣ.